Rušenje novih nelegalnih objekata počeće u Beogradu

M. T. K.

27. 07. 2016. u 14:20

Ministarka Mihajlović razgovaraće u četvrtak sa predsednicima beogradskih opština. Sateliski snimci pokazuju šta ne može da se ozakoni

Рушење нових нелегалних објеката почеће у Београду

VRLO brzo počeće rušenje objekata u Srbiji koji su bez dozvole građeni nakon usvajanja Zakona o ozakonjenju objekata, najavila je sredu Zorana Mihajlović, ministar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Prvi na udaru biće investitori iz Beograda. U prostorijama Ministarstva, Mihajlovićeva će u četvrtak razgovarati sa Goranom Vesićem, gradskim menadžerom, predsednicima svih 17 beogradskih opština i načelnicima odeljenja za inspekcijske poslove.

- Satelitski snimak je dostupan, tako da imamo sve što je potebno da krenemo u taj proces rušenja nelegalnih objekata - najavila je Zorana Mihajlović. - Trenutno se na celoj teritoriji Srbije snimaju objekti, a komisije popisuju na terenu.

Na udaru države biće kuće i zgrade koje ne mogu da budu ozakonjene, kao i objekti koji su građeni nakon donošenja Zakona o ozakonjenju bespravnih objekata, posle novembra 2015. godine.

- Na osnovu snimka uporedićemo stanje. Sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim smo napravili tim i krećemo u ubrzavanje tog procesa, što znači rušenje i veću kontrolu inspekcije - istakla je Mihajlovićeva, naglašavajući da će u mnogim gradovima morati da se povećaju kapaciteti inspekcije.

Prestoničkim opštinama u sredu je istekao rok da gradskoj upravi dostave potpunu dokumentaciju i popis objekata koji nisu ušli u proces legalizacije.

- Primenom novog Zakona o ozakonjenju objekata treba da se stavi tačka na višedecenijsku nelegalnu gradnju, a da oni objekti koji imaju uslove uđu u legalne tokove - priča Vesić, ukazujući da na teritoriji glavnog grada ima više od 250.000 objekata bez dozvole.

Vesić naglašava da investitori koji izmiruju svoje obaveze nikad više ne smeju da budu u neravnopravnom položaju u odnosu na one koji nelegalno grade i tako ostvaruju ekstraprofit.


LOV U MUTNOM

POJEDINI investitori pokušavaju da "love u mutnom", prikazujući kako je njihova investicija započela pre donošenja Zakona o ozakonjenju.

- Grad Beograd je dobio satelitski snimak iz novembra 2015. godine, pa je naloženo da se napravi popis svih objekata na kojima je izgradnja u toku. Po našim procenama, ovog trenutka, u Beogradu ih ima oko 8.000 - priča Goran Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Ljiljana Smajlovic

27.07.2016. 15:15

Kad ces da rusis Tominu vikendicu. On je prvi medju nama, trebalo bi zato da bude prvi i u rusenju.

Baš da vidimo

27.07.2016. 18:47

dal' će neko smeti da sruši onaj restoran u Košutnjaku, pored ulaza u RTS. Izgrađen je prošle godine, neko vreme stajala je traka građevinske inspekcije, posle čovek završio objekata i eno ga radi. Ko mu je dao i dozvolu za rad u nelegalnom objektu. To je prava slika Srbije.

Srbo

27.07.2016. 19:19

Ruse se objekti koji su pravljeni posle novembra 2015. god. Nije lepo biti podrugljiv, a zeleti da zemlja bude sredjena.Od neceg se mora krenuti.

canj

28.07.2016. 08:24

Može li neko da mi objasni zašto je neki objekat legalan ako se sagradi do nekog datuma, a isti takav dan posle nije legalan?