BRUKA: Kragujevac ostaje bez Hitne pomoći
Foto: Bogdan Vranješević

Bolesnici u Šumadiji u velikoj opasnosti

BRUKA: Kragujevac ostaje bez Hitne pomoći

Srbija -

Medicinski tehničari i vozači upozoravaju da od 1. avgusta, na osnovu Uredbe za obračun plata, više neće moći da kao deo tima učestvuju u reanimaciji pacijenata

Zaposleni u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Kragujevcu održali su proteste ispred zgrade gradske uprave i filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i upozorili da će Kragujevac 1. avgusta ostati bez službe Hitne pomoći ukoliko se pod hitno ne promeni Uredba za obračun plata zaposlenih u zdravstvenim ustanovama!Državna revizorska institucija naložila je da se od početka idućeg meseca koeficijenti zaposlenih medicinskih tehničara i vozača u kragujevačkom Zavodu usklade s važećom državnom uredbom, što će, između ostalog, značiti i smanjenje zarada za oko 30 odsto, odnosno oko 5.000 dinara.- Problem je što je uredbom Vlade Srbije, kojom su definisani opisi poslova i koeficijenti za sve zaposlene u medicinskim ustanovama, predviđeno da u reanimaciji učestvuju samo zaposleni sa određenom stručnom spremom i koeficijentom 15,32. Po toj uredbi, onda, naši tehničari i vozači, pošto bi im koeficijenti bili smanjeni ispod tog nivoa, neće smeti da učestvuju u reanimaciji najtežih pacijenata, što je do sada bio slučaj i za šta su svi prošli brojne obuke - kaže tehničar Darko Spasić iz Sindikata zaposlenih u kragujevačkoj Hitnoj pomoći.Nema ekipaOn dodaje da bi, ukoliko se od 1. avgusta sprovede nalog DRI, vozači bili u obavezi da sede u sanitetskom vozilu, ne bi mogli da nose nosila, a tehničari neće smeti da previjaju pacijente, da s doktorom oživljavaju ljude pomoću defibrilatora i slično.- U najkraćem, ta uredba sakati ekipu Hitne pomoći, koju čine tri člana - doktor, tehničar i vozač, koji su obučeni da deluju kao tim. Kako će ubuduće doktori, među kojima su većinom žene, sami da obavljaju zahtevne poslove poput reanimiranja ili nošenja najtežih pacijenata do vozila - pita Spasić.Kontrola svudaZaposleni tehničari u kragujevačkoj Hitnoj pomoći navode i da se nalog DRI o smanjenju plata odnosi samo na njih, a ne i na njihove kolege u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. DRI je zasad sprovela samo kontrolu u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Kragujevcu, što ne znači da neće i u drugim gradovima.

Gradska uprava KragujevcaPODRŠKA ZAPOSLENIMA U HITNOJGradska uprava Kragujevca svesna je problema i pruža podršku zahtevu zaposlenih u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć.- U sadašnjoj uredbi nema prostora koji prepoznaje ono što zaposleni u Hitnoj pomoći zaista rade na terenu. Zajedno ćemo se obratiti Ministarstvu zdravlja, ali je nepovoljan trenutak - problem je što Srbija ima samo tehničku vladu - navodi dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća Kragujevca zadužena za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja