Region

Utorak, 26.07.2016.

12:42

Panasonik sve bliži Gorenju

Gorenje je potpisalo sporazum sa Panasonikom, koji Japancima omogućava da u kompaniji iz Velenja od 13. jula obavi detaljnu finansijsku analizu.

Izvor: SEEbiz

Panasonik sve bliži Gorenju
Foto: Tanjug

Panasonik će nakon toga doneti odluku o povećanju udela u Gorenju.

Deonice Gorenja jutros su na LJSE uzletele gotovo 5 odsto uz visok promet.

Sudeći prema saopštenju Gorenja na Ljubljanskoj borzi Panasonik će dubinsko snimanje obaviti do kraja septembra, a onda će imati mogućnost da poveća svoj udeo, ako se za to odluči. Do sada, o tome nisu doneli još nikakvu odluku, dodali su.

"U okviru uslova za sprovođenje due diligence, partneri su se saglasili oko strateške orijentacije u pogledu buduće uloge Gorenja u okviru Panasonik Grupe, ako bi Panasonik tim aktivnostima kupio kontrolni udeo u Gorenju", napisali su.

Panasonik je 2013. ušao u Gorenje, kada je u proizvođaču bele tehnike iz Velenja stekao 10,74 odsto udela, da bi potom prošle godine dokupio 1,2 odsto kompanije.

Gorenje je ostvarilo vrlo dobre poslovne rezultate u prvom kvartalu ove godine. Ostvareno je tako 6,8 miliona evra dobiti iz posloivanja (EBIT) što je čak 52 odsto više nego u istom periodu lane. Čista dobit iznosila je oko 600.000 evra dok je lani u ovom periodu iskazan gubitak od 2,1 milion evra.

U prvom kvartalu Grupa Gorenje imala 28,5 miliona evra prihoda od prodaje što je 6,5 odsto više nego u istom periodu lane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Svet

Bankrotirao poznati proizvođač automobila

Proizvođač automobila Great Wall Motors imao je velike planove za svoje poslovanje u Evropi. Ali sada će svi radnici u Nemačkoj verovatno biti otpušteni. Da li je ovo tek početak kraja?

13:15

29.5.2024.

8 h

Podeli: