Napad u FR: Ubijen sveštenik, otmičari likvidirani u crkvi

Dvojica muškaraca su ubila sveštenika nožem i držala nekoliko talaca u crkvi u mestu Sent Etjen du Ruvraj, pre nego što su ih ubili francuski specijalci.

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2016.

10:31

Napad u FR: Ubijen sveštenik, otmičari likvidirani u crkvi
Foto: Tanjug

Otmičari su prerezali grkljan svešteniku i noževima povredili neke od preostalih četvoro talaca - dve časne sestre i dvoje vernika.

Jedan od talaca je u kritičnom stanju, na aparatima je i trenutno je "između života i smrti", rekao je portparol policije. Nezvanično, u pitanju je jedna od časnih sestara.

Zasad nema više zvaničnih informacija o identitetu otmičara, ali je istraga prepuštena anti-terorističkoj jedinici francuskog Tužilaštva, a predsednik Fransoa Oland je rekao da su oni "gnusan teroristički napad izveli u ime Islamske države".

Nezvanično, jedan od napadača je bio poznat i policiji i na posebnim merama praćenja zbog plana da ide na ratište u Siriji.

Jedan mušarac je uhapšen zbog navodne umešanosti u teroristički napad u crkvi, saopštila je polcija.

On je uhapšen u blizini crkve, prenosi CNN.

Dvojica napadača su oko 9.35h ušli u crkvu, uzeli taoce i zabarikadirali se, nakon čega su zgradu opkolili policija, specijalni anti-teroristički timovi, vojska i vatrogasci.

Otmičari su ubijeni nakon manje od 40 minuta opsade, ne u akciji policije, kako je prvobitno javljeno, već kada su izašli krozi portu iz crkve, saopšteno je iz policije

Kako javljaju lokalni mediji, tokom policijske akcije su se čuli pucnji i detonacije, verovatno od šok bombi.

Predsednik Fransoa Oland i ministar policije Bernar Kaznev su stigli u Ruvraj, na sastanak sa policijskim čelnicima i porodicama otetih ljudi. Francuski premijer Manuel Vals je naveo da je u pitanju "varvarski čin" i da će Francuska biti ujedinjena.

Francuska je u stanju povišene pripravnosti od pre dve nedelje, kada je napadač kamionom ubio više od 80 ljudi u Nici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: