Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
MORAĆE DA RAZBIJU KASICE PRASICE Poslanici i ministri iz zajedničkih institucija BiH u iščekivanju regresa

MORAĆE DA RAZBIJU KASICE PRASICE Poslanici i ministri iz zajedničkih institucija BiH u iščekivanju regresa

Na godišnji odmor poslanici i ministri u zajedničkim institucijama BiH moraće da odu bez isplaćenog regresa. Prošle godine Savet ministara izglasao je da svi zaposleni u bh. institucijama imaju regres od 300 maraka.

Crna Gora Sutomore01_RAS_foto goran srdanov Foto: G. Srdanov / RAS Srbija
Crna Gora Sutomore01_RAS_foto goran srdanov
Poslanici u Parlamentu BiH
Foto: Klix.ba / Promo
Poslanici u Parlamentu BiH

Pošto je očigledno da se slavina zavrće na sve strane, džeparac za more, koji su sami izglasali, biće im isplaćen tek na sledećoj plati, javlja ATV

- Ove godine još nije isplaćen regres, ali biće uz julsku platu. Regres je 300 maraka. Ove godine je isti za sve. Prošle godine je bio marka za sve one čiji je koeficijent bio četiri i iznad toga, dok je ove godine 300 KM što je odluka Saveta ministara Bosne i Hercegovine - kaže Nataša Krsman, potparol Ministarstva finansija i trezora BiH.

Foto: Ilustracija / Promo

Sve je bilo zamišljeno kao nagradni regres za godišnji odmor i značajno je manji od zakonom dozvoljenih 475,69 maraka, koliko iznosi osnovica za obračun plate. Tako će oko 22 hiljade zaposlenih u institucijama BiH, državu dodatno da koštaju 7,4 miliona maraka.

Isti iznos regresa dobijaju svi, bez obzira na visinu plate – osim radnika u pravosuđu. Tri stotine KM za godišnji odmor trebalo bi da dobiju vojnici, policajci, državni službenici. Tu su imenovana i izabrana lica – ministri, zamenici ministara, članovi Predsedništva, savetnici, poslanici.

Zgrada Vlade Republike Srpske
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Zgrada Vlade Republike Srpske

U Vladi Srpske kažu da regres ne isplaćuju od 2008. godine. Osnovna plata obračunava se i iskazuje mesečno za puno radno vreme, prema radnom mestu i odgovarajućoj platnoj grupi, dok su naknade za topli obrok, zimnicu, ogrev i regres uračunate u platu.

Kasni regres i poslanicima NSRS

U Narodnoj skupštini ima regresa, ali i kod njih kasni – tako da će i narodni tribuni, pred odlazak na egzotične destinacije, morati da razbijaju kasice prasice. Iznos je isti kao i kod bh. parlamentaraca.

- Ako dobijem, ja ću vam reći da sam dobio i koliko sa dobio nema nikakvog razloga da to bude tajna - rekao je Milanko Mihajlica, poslanik Srpske radikalne stranke u Narodnoj skupštini RS.

Narodna skupština Republike Srpske
Foto: Dejan Božić / RAS Srbija
Narodna skupština Republike Srpske

- Regres je prošle godine isplaćen u avgustu mesecu. Mi se nadamo da će on i ove godine biti isplaćen što to pre bude moguće - rekao je Marko Aćić, generalni sekretar Narodne skupštine RS.

U isto vreme dok privreda vapi za ozbiljnim investitorima, a budžeti zjape poluprazni – nadležne vlasti brinu se kako sebi da isplate dodatne naknade.