Počelo suđenje za ubistvo Nemcova, Putinovog najoštrijeg kritičara

Suđenje petorici optuženih za ubistvo bivšeg zamenika ruskog premijera počinje danas, nakon što je istraga završena prošlog meseca

  • 11

Vojni sud u Moskvi počeo je danas pripremno ročište na suđenju optuženima za ubistvo Borisa Nemcova, bivšeg zamenika premijera i jednog od najoštrijih kritičara ruskog predsednika Vladimira Putina.

RUSI BOMBARDOVALI AMERIČKU BAZU: Kasetnim bombama sravnili skrovište CIA u Siriji?!

Nemcov je ubijen iz vatrenog oružja 27. februara 2015. godine dok je prelazio preko mosta nedaleko od Kremlja.

Petorica osumnjičenih, koji su prema izveštajima svi Čečeni, trenutno su u pritvoru i ukoliko budu osuđeni preti im doživotna kazna. Oni negiraju optužbe.

Ruski istražitelji su opisali ubistvo čija je brutalnost šokirala svet kao naručeno od strane jednog nižeg čečenskog funkcionera i nekoliko "neidentifikovanih" osumnjičenih.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Suđenje je počelo u Oblasnom vojnom sudu u Moskvi nakon što su istražitelji prošlog meseca objavili da je istraga završena.

Policija je zatvorila deo pešačke zone pored suda i nije dozvolila novinarima ili drugima da se približe, javlja novinska agencija TAS S.

Novinar Vadim Prohorov, koji zastupa porodicu Nemcova rekao je AFP-u da će podneti "brojne zahteve" sudu naročito kada je reč o izboru porote za samo suđenje, koje bi trebalo da bude otvoreno za javnost.

Prema istražiteljima, vođi grupe osumnjičenih, čečenskom pripadniku službe bezbednosti Ruslanu Muhudinovu koji je pobegao u inostranstvo ponuđeno je 15 miliona rubalja (235.000 dolara) za ubistvo.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Porodica i saveznici Nemcova tvrde da vlasti nisu privele prave organizatore zločina za koji optužuju v. d. predsednika Čečenije Ramzana Kadirova, sa kojim je Nemcov dugo bio u sukobu, i sam Kremlj.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    25. jul 2016 | 16:34

    Ovaj najoštriji kritičar je imao 0,9% glasača. Toliko o toj jakoj opoziciji.

  • Kiki

    25. jul 2016 | 16:26

    I kako nazvati ovo sudjenje nego LAKRDIJA Optuzeni su pijuni a glavni organizator major K G B a Vladimir Vladinirovic Putin najbogatiji rus (ako je rus)

  • sever

    25. jul 2016 | 17:59

    E, za OVE Ruse sam ja !! Da zivi Ruska opozicija! Da zivi delo Borisa Nemcova! Dole diktatura Putina! Jedan ovde rece nesto o procentu glasova? Pa naravno to su procenti koliko odredi Putin! Za diktatora je svaka opozicija - teroristi, izdajnici itd. Naravno svaki kriminalac ce za sebe reci da je najposteniji na svetu! Ja sam zato jako ponosan sto sam za rezim Slobodana Milosevica i komuniste bio izdajnik! I ja i mnogi moji pajtosi Delije!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA