');
Najnovije vesti
Blic Vesti Srbija

Pomor ribe u centru Valjeva

Veća količina potočne mrene uginula je u Kolubari u samom centru Valjeva. Ribočuvari su obavestili nadležne, a uzrok pomora za sada nije poznat.

Pomor ribe u Kolubari Foto: P. V. / RAS Srbija
Pomor ribe u Kolubari
Foto: P. V. / RAS Srbija

Do uginuća ove vrste ribe, dva dana zaredom u poslepodnevnim satima, došlo je na potezu od ulaza u park “Pećina”, pa nekoliko desetina metara nizvodno do Belog mosta na trgu Vojvode Mišića, u samom srcu grada.

- Najpre smo primetili da se riba u reci čudno ponaša i da je počela da se izvrće, kada je primećeno i uginuće nekoliko primeraka. Sledećeg popodneva, međutim, došlo je do masovnog uginuća i na nekoliko metara od Belog mosta u reci, gde je voda mirnija, bilo je na stotine komada uginule ribe, pre svega riblje mlađi – priča Ognjen Krnetić, ribočuvar “Ekoribarstva”.

Foto: P. V. / RAS Srbija

Po njegovim rečima, u Kolubari je uginula samo potočna mrena, koja je riba dna, dok pomor nije zadesio klena i dvoprugastu ukliju, koje se normalno ponašaju u reci. To upućuje, pretpostavlja Krnetić, da je do pomora ribe došlo zbog ispuštanja u vodu “neke materije koja je teža i koja je pala po dnu”.

Foto: P. V. / RAS Srbija

-Visoka spoljna temperatura i nizak vodostaj ne bi trebali da budu uzrok, jer bi u tom slučaju došlo do pomora ribe i u Jablanici, od koje nastaje Kolubara, a koja je sada na biološkom minimum – objašnjava Krnetić.

Kako kaže, “Ekoribarstvo” je nakon uginuća uradilo sve što je u njihovoj ingerenciji i obavestilo policiju, republičkog inspektora za vodoprivredu i inspektora iz ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

Da bi istraga dovela do zagađivača Kolubare, međutim, neophodno je da najpre Zavod za javno zdravlje uzme uzorak vode iz Kolubare, na potezu gde je došlo do pomora potočne mrene.