Jedinstveni bor iz Afrike raste samo u Leskovcu i ni na jednom drugom mestu u Srbiji

LESKOVAC – Dva ćubasta bora visoka po 17 metara koja prave hladovinu ispred dvorišta leskovčanina Mirka Ljubenovića pravo su blago za botaničare jer ovih četinara, poreklom iz Južnoafričke Republike, nema više nigde u Srbiji.

bor 2

Po tome je Ulicu Solunskih ratnika u Leskovcu učinio jedinstvenom i vrednom posebne pažnje jer samo na ovom mestu možete videti čarobno meke iglice bora koji se dosta razlikuje od vrsta koje rastu kod nas.

Te dve sadnice sam dobio na poklon u Ambasadi Južnoafričke Republike u Beogradu pre 30 godina. Samo da znate da oni još uvek rastu. Zaista ih nema ni na jednom drugom mestu u Srbiji, sem nekolicine u dvorištu same ambasade. Dolazili su ljudi, uzimali seme, pokušali da ih „zapate“, ali nikom nije uspelo„, kaže nam Mirko.

bor 4

On ističe da nikada nije tražio posebnu zaštitu za ova dva stabla, kao i da nije razmišljao o tome na taj način da u svom dvorištu poseduje jedinstvene primerke jedne biljne vrste.

bot 3

Ova dva bora posebna su atrakcija za decu iz komšiluka koji skupljaju njegove neobične šišarke i od njih pred novu godinu prave ukrase za jelku.

Iz Afrike ili Meksika, svakako je pravo bogatstvo

Diplomirani inženjer hotikulture Nada Stojanović Gojković tvrdi da je zapravo reč o boru poreklom iz Gvatemale i Meksika.

Ovaj bor je raritet ,zove se Pinus ayacahuite, rod Strobus,  podsekcija Strobi. U narodu se zove meksički beli bor. Ovi primerci su izvanredni i vrlo ,vrlo zdravi jer kod borova je retkost da imaju zdrave i sačuvane donje spratove krošnje„, objašnjava ona.

Dragan Marinković

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

9 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
pod hitno
24.07.2016. 11:16

Da se iseku, a na osnovu strucnog misljenja strucnog zirija sastavljenog od strucnjaka poznatih ni u Leskovac, pod rukovodstvom prvog direktora prvi put u zivotu, na celo preduzece gde prvi put nemamo odrzavanja, gde se sece zeleno i udara asfalt na ceo grad, gde se ne gradi nista, a ni ne radi nista.

Krcko
24.07.2016. 11:24

Velicanstven i jedinstven…

Sima
24.07.2016. 16:36
Odgovor za  Krcko

Dosadan si,ne moze nista da se pogleda a da nema tvoj komentar. Jos i na sliku te stavili

Goge
24.07.2016. 18:46
Odgovor za  Krcko

agronomija i botanika nisu samo lubeničke

Krnjavi saradnik dopisnik
24.07.2016. 23:42
Odgovor za  Goge

krnja prodava lubenčiki ispod tija borovi

Alex
24.07.2016. 11:42

Ima ga kod mene u dvoristu.

Д.Туцковић
24.07.2016. 12:58

Код мене у насеље има печес. Тај Љубеновић је сигурно узео чепке одавде јер су код нас да ми извинете много већи.

Д.Туцковић
24.07.2016. 21:23

Љубеновићу и Моледере, не лупајте ми минуси него изволте код мене па да видимо чији је бор старији.

na slici
24.07.2016. 22:01

Belfi