U TENT stiže turbina od 20 miliona evra

M. L. J.

23. 07. 2016. u 16:12

EPS i "Dženeral elektrik" potpisali ugovor o nabavci opreme za blok A4 obrenovačke termoelektrane. Investicijom će biti obezbeđena manja potrošnja uglja, a snaga veća za 24 megavata

У ТЕНТ стиже турбина од 20 милиона евра

ELEKTROPRIVREDA Srbije i kompanija "Dženeral elektrik" potpisale su u petak Ugovor za nabavku turbine za blok A4 u Termoelektrani "Nikola Tesla u Obrenovcu čija je vrednost 19,9 miliona evra.

- Novom turbinom, kroz veću efikasnost i manju potrošnju uglja, očekujemo uštede do šest miliona evra, a snaga bloka biće povećana za 24 megavata - naglasio je vršilac dužnosti direktora EPS Milorad Grčić. - EPS je prvi put u ovom poslu primenio princip pregovaranja sa dva izvođača i kroz pregovore postigao uštedu u nabavci od tri miliona evra.

Izvršni direktor za proizvodnju energije u EPS Savo Bezmarević kazao je će blok A4 novom turbinom biti četvrti blok u TENT kome je povećana snaga i tom revitalizaciojom će ta TE imati ukupno dodatnih 120 megavata.

- Revitalizacijom koju ćemo uraditi sledeće godine, a čiji je najvažniji deo zamena i ugradnja nove turbine, produžiće se radni vek ovog bloka za još jedan životni ciklus - rekao je Bezmarević. - Novom turbinom stvoriće se preduslovi da se snaga ovog bloka podigne sa 308 na 333 megavata.

Direktor prodaje GE Stefan Thurnher rekao je da je potpisani ugovor važan za EPS i za GE, naglasivši da će doprineti održivosti energetskog sistema Srbije kroz manju potrošnju uglja, a uticaće pozitivno i na životnu sredinu jer će biti manje emisija štetnih gasova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Vuk

23.07.2016. 18:14

"prvi put primenio princip sa da ponudjaca" smesno.. Svagde u svetu se za te iznose primenjuje princip 3 i vise ponudjaca. Jedino u Srbiji se jos uvek krade drzava kroz drzavne nabavke.