Dostupni linkovi

Brige izbeglica: Tortura na delu, bez opcije kuda dalje


Beograd: Izbeglice štrajkuju glađu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Beograd: Izbeglice štrajkuju glađu

"Otvorite granicu" – poruka je više stotina izbeglica i migranata koji su u parku u centru Beograda štrajkovali glađu zbog sve lošije situacije situacije u kojoj se nalaze. Nakon toga njih oko tristotine, uglavnom iz Avganistana i Pakistana, uputilo se peške ka granici sa Mađarskom u nadi da će ostvariti cilj - odlazaku neku od zemalja Evropske unije. Kolonu na početku i začelju prati policija.

Razloga je mnogo: blokada mađarske granice, deportacije i brutalnost tamošnje policije, kao i nešto rigoroznija politika srpskih vlasti u odnosu prema njima.

Uprkos tome što je humanitarna organizacija Caritas, kao i svakog dana, dopremila više od hiljadu sendviča, oni su odbili da ih uzmu i grupisali se u centru parka.

"Zaustavite rat, ako želite da zaustavite izbeglice", "Gladni smo i prebijeni na granici", "Ne nasilju", "Dokažite da humanost postoji", neke su od poruka sa njihovih transparenata.

Abur Marek
Abur Marek

"Naše nezadovoljstvo je prevashodno upućeno Mađarskoj. Oni moraju da otvore granicu, svi znaju da mi tamo ne želimo da se zadržimo već da idemo u druge zemlje. Zašto nas onda prebijaju kada nas uhvate?",pita se kao i stotine drugih objašnjavajući nam razloge protesta i štrajka glađu Abdur Malek izbeglica iz Avganistana.

Ukazuje nam na mladića sa zavijenim stopalima koji je izbegao iz Pakistana. Povrede su, kako navode, posledica deportacije mađarske policije koja ih je uhvatila u pokušaju ilegalnog prelaska. U razgovoru mu pomaže jedan od njegovih prijatelja.

"Kaže da su ga na mađarskoj granici policajci brutalno tukli po tabanima. Onda su ga jednostavno izbacili na srpsku teritoriju. Osim batina prskali su ga biber sprejom po licu i očima", prenosi gorko iskustvo ovog Pakistanca njegov prijatelj Aslam Han.

Međutim, osim muka na mađarskoj granici gomilaju se problemi i u Srbiji, ističe Han.

"Kamp u Krnjači je za nas zatrvoren. Traže od nas da idemo u Tutin i druga mesta u Srbiji. Mi to ne želimo, hoćemo da budemo blizu granice ako se otvori. Zato spavamo ovde na otvorenom i mnogo je problema. Nema toaleta ili tuširanja. Mnogo je problema za čitave porodice i decu", navodi Han.

Irena Vare
Irena Vare

Za ovu situaciju trenutno deluje da nema rešenja, zabrinuto konstatuje Irena Vare iz organizacije "Info park" koja svakodnevno na terenu pomaže izbeglicama.

"Nemaju nikakvu opciju, ne znaju šta da rade sami sa sobom zbog torture i stvari koje moraju da prođu da bi prešli granicu. Verujte do sada nismo imali ovakvu situaciju. Pokušavamo da ih obavestimo kakvo je stanje, smirujemo i ohrabrujemo. Savetujemo da odmore i ne nastavljaju put. Ali, nema toga mnogo što možemo da učinimo za njih. Kao i država, koja po mnom mišljenju za njih nije učinila dovoljno", kaže Irena Vare.

Oni, koji više nemaju šta da izgube, nude jedino rešenje koje im budi nadu.

"Da se otvori granica sa Mađarskom kako bismo na miru mogli da nađemo bolji život u evropskim zemljama", zaključuje Han.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG