Cena benzina za tri odsto niža nego u regionu

Prosečna maloprodajna cena benzina u Srbiji je oko 3,0 odsto niža od proseka u regionu, dok se, zbog najvećeg državnog zahvatanja, prosečna cena dizela u Srbiji svrstava u red najviših u poređenju sa cenama goriva u regionu, saopštilo je danas Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Prema podacima UNKS-a, ovonedeljna prosečna maloprodajna cena benzina BMB 95 u Srbiji je 132,70 dinara po litri, evrodizela 138,96 dinara, dok je prosečna cena litre TNG autogasa 65,33 dinara.

I dalje su najniže cene goriva u Bosni i Hercegovini i Makedoniji, zemljama koje su zbog veoma niskih državnih zahvatanja preuzele deo potrošnje iz pograničnih delova naše i drugih susednih zemalja, a samim tim i fiskalne prihode, navode iz UNKS-a.

Isti negativni efekat po budžet Srbije se ostvaruje i kada je u pitanju snabdevanje tranzitnog saobraćaja, koji se dominantno okreće snabdevanju gorivom u navedenim susednim zemljama. Prema podacima UNKS-a, najskuplji benzin BMB 95 plaćaju Grci - 1,35 evra po litri, i Slovenci - 1,22 evra, dok je žiteljima u BiH za litar tog goriva potrebno 0,9 evra, a Makedoncima 0,99 evra.

U Srbiji prosečna cena benzina BMB 95, preračunata u evrima, iznosi 1,07 evra. Kada je reč o dizelu, najvišu cenu od 1,16 evra po litri ima Albanija, a odmah iz nje je Srbija za iznosom od 1,12 evra, dok je ovog gorivo najjeftinije u Makedoniji, gde košta 0,79 evra.

Po prosečnoj ceni TNG autogasa, Srbija se nalazi u "zlatnoj sredini" sa iznosom od 0,53 evra, najskuplji autogas plaćaju Mađari - 0,64 evra, a najnižu cenu ima BiH, svega 0,30 evra, pokazuju podaci UNKS-a. Prosečne maloprodajne cene benzina u Srbiji su u odnosu na početak marta, kada je gorivo bilo najjeftinije, povećane za oko 7,0 odsto, dizel je skuplji za 11 procenata, dok je TNG autogas jeftiniji za oko pola procenta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija