Besni rat divljih neimara

M. T. KOVAČEVIĆ

16. 07. 2016. u 18:18

Zapečaćeno gradilište u Ulici Živka Davidovića 55A na Zvezdari zbog proširenja i adaptacije potkrovlja. Tužbu podneli stanari petospratnice, koja je u procesu legalizacije, protiv prvih komšija

Бесни рат дивљих неимара

Petospratnica u Ruđera Boškovića i niža zgrada u Živka Davidovića / Foto A. Stevanović

ZBOG nelegalnog proširenja potkrovlja već mesec dana besni rat između porodice Vukosavljević koja živi u Živka Davidovića 55a i tridesetak porodica iz Ruđera Boškovića 12. Intervenisali su policija, komunalci, građevinski inspektori...

Na placu, koji izlazi na ulice Živka Davidovića i Ruđera Boškovića, nalaze se dve zgrade - petospratnica (u postupku legalizacije) i dvospratnica porodice Vukosavljević. Problem je počeo kada su brat i sestra, Jelena i Boško Vukosavljević, 22. juna dobili rešenje Odeljenja za građevinske poslove Opštine Zvezdara, po kome im se odobravaju radovi na investicionom održavanju stanova u potkrovlju dvospratne zgrade u Ulici Živka Davidovića 55a.

Međutim, čim su građevinci prionuli na posao, komšije iz petospratnice u Ruđera Boškovića 12 napisale su prijavu nadležnom opštinskom odeljenju. Građevinska inspekcija 9. jula je izašla na teren i konstatovala da je na postojećoj zgradi skinut deo krova i ozidan zid od siporeksa visok metar. Gradilište je zapečaćeno. Dan kasnije doneto je rešenje o rušenju, a već 13. jula opština je poništila rešenje o investicionom održavanju.

- Prvobitno rešenje o investicionom održavanju stanova u potkrovlju ne štiti investitora od postupka bespravne gradnje, jer je za radove koje izvode na terenu potrebna građevinska dozvola - kažu u Opštini Zvezdara. - Prvobitno rešenje koje je doneto o investicionom održavanju stanova u potkrovlju je napisano na osnovu lista nepokretnosti u kojem su upisani ti stanovi u potkrovlju iznad prvog sprata i na osnovu tehničkog opisa odgovornog projektanta.

NESPOSOBNI Opština poslednjih deceniju i po bila je slatko carstvo za nelegalnu gradnju. Divlji kvadrati retko kada su se rušili. Koliko su opštinske vlasti bile nesposobne govori i slučaj zgrade koja se zida na uglu Živka Karabiberovića i Đakovačke. Na staroj trospratnici dozidano je čak pet spratova, bez ijednog jedinog dokumenta. Na ove nelegalne radove gradske i opštinske vlasti, uprkos pisanju "Novosti", i dalje gledaju kroz prste.

I dok se vodi bitka u katastru i opštini, prema rečima aktera, rat se vodi i na terenu. Policija je morala da interveniše 3. juna, kada su dobili dve prijave. Jednu da su žitelji petospratnice ušli u dvospratno zdanje sa metalnim šipkama, a potom počeli da ruše zidove. Druga prijava se odnosila na fizički napad na pevačicu Sanju Maletić, koja živi u petospratnici.

- Zato što je slikala nelegalno gradilište, komšinici Sanji Maletić ruku je zavrtao Boško Popović, koinvestitor radova, inače doskorašnji načelnik komunalne inspekcije Opštine Zvezdara - priča Daniela Pavić, predsednica skupština stanara u Ruđera Boškovića 12.

Investitori tvrde potpuno suprotno, da su oni ti koji su bili napadnuti. Pokazuju zapaljene tende, polomljene flaše kojima su ih gađali stanari suprotne zgrade.

- Istina je da se krov malo ispravlja, ali ni za jedan milimetar zgrada neće biti viša, nego što je ranije bila - priča Boško Vukosavljević. - Potpuno je nenormalno da me prijavljuju ljudi koji žive u zgradi koja je u postupku legalizacije i gde su nelegalno dozidana čak dva sprata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

nirvana

16.07.2016. 20:00

Slicna situacija na Zvezdari u ulici Brace Ribnikar 29. Gradjevinska inspekcija desetak puta zatvarala gradiliste, ali gradnja se nastavlja usprkos zabrani i katastrofalnog odstupanja od urbanistickih uslova.

Nn

16.07.2016. 23:03

@nirvana - Dokle vise. Beograd sve vise lici na kaludjericuGde su kuce zidane jedna na drugu. Zakon postojiAli postoje I oni koji podmite I zidaju zta hoce i kakoHoce.

Rakovica

16.07.2016. 23:18

Zbog divlje gradnje nema mesta na ulicama, na parkinzima, na trotoarima, pritisak vode je slabiji, zagušenja kanalicaije češća, prljavstina naselja izrazenija, stanovi mracni i zaklonjenog pogleda... i uopšte sve je izraženiji onaj nervozni osećaj koji se ima u srotinjskim, prenaseljenim četvrtima kakvih je većina u BG. Ljudi, bunite se protiv divljaštva iako smo zakasnili ali da se spasi šta se spasti može. Kad god vidite nekog sa asovom u vasem parku - odmah peticija, mediji itd ! Dosta vise

Rezime

17.07.2016. 02:07

Žarkovo,Vidikovac,Labudovo brdo,već liči na favele u Riu,gradi kako ko stigne,nadogradjuju se spratovi,nema parking mesta i kako je to moguće naravno u dosluhu sa vlašću u lokalu i to u poslednjih 25god,što govori da u većini slučajeva političari,inspektori i sudije nisu gadljive na novac.Da su barem malo držali do sebe pa da su rekli da svi moraju na isti način da nadzidaju sprat pa bi to i na nešto ličilo,ovako užas.

Србољуб

17.07.2016. 09:44

Ни 200 метара од овог објекта зида се зграда без гаража, које су у пројекту. Обичај је да гараже постоје до пријема зграде а онда се претворе у локале или станове. У овом случају договорено је да пријем прође и ако неодговара одобреном пројекту.

Pedja

17.07.2016. 11:21

Uzrok su lako podmitljivi bednici iz opstina a posledica su necinjenje inspekcija i policije. Nista vise