Vesti

0

Agrosmart: Tajkuni i interesne grupe sprečavaju vraćanje zemljišta naslednicima

Autor: VV

Izvor: Beta

Agrosmart: Tajkuni i interesne grupe sprečavaju vraćanje zemljišta naslednicima

Izvor: Ilustracija / Foto: Pixabay

Portal Agro-smart, pozivajući se na izvore iz Agencije za restituciju, piše da ti "moćnici" na razne načine pokušavaju da maksimalno uspore ili spreče vraćanje zemljišta ranijim vlasnicima.

To naročito važi za opštine Opovo, Senta, Odžaci, Vrbas, ali je to uobičajena pojava i u drugim opštinama, kazali su u Agenciji za restituciju za portal Agro-smart.

Na pitanje da li još postoji opstrukcija Ministarstva poljoprivrede na koju je ukazivala ova institucija, u Agenciji za restituciju su kazali da je to ministarstvo izdalo obavezujući nalog državnom pravobranilaštvu da se žali na svaku odluku Agencije za restituciju kojom se vraća komasirano poljoprivredno zemljište, čime se odlaže pravnosnažnost i izvršenje odluka te agencije.

"U tome se ogleda i sva uloga Ministarstva poljoprivrede u procesu restitucije", naveli su u Agenciji za restituciju.

Najveći problem u vraćanju poljoprivrednog zemljišta jeste činjenica da je, nakon oduzimanja, na najvećem području sproveden postupak komasacije, pa su parcele izgubile mere, granice i brojeve koji su važili u vreme oduzimanja.

Postupak restitucije otežava i nedostatak dokumentacije iz Istorijskog arhiva i nadležnih službi za katastar nepokretnosti, što je naročito izraženo na području opštine Subotica, piše Agro-smart.

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić ranije je ukazivao na to da se proces restitucije zemljišta usporava i otežava pre svega zbog povlađivanja interesima tajkuna i interesnih grupa u Vojvodini, kojima ne odgovara da se zemljište vrati.

Agencija za restituciju do sada je naslednicima vratila 13.341 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Portal Agro-smart navodi da država "i ne zna tačno koliko njiva ima, pa su se njeni podaci u poslednjih nekoliko godina kretali od 100.000 do 800.000.

Prema trenutnim zvaničnim podacima poljoprivrednog državnog zemljišta, koje delom treba da bude obuhvaćeno restitucijom, ima ukupno oko 540.000 hektara.

Za vraćanje njiva podneto je oko 10.000 zahteva, a oko 30.000 ljudi čeka parcele predaka.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR