Divlji računi za divlju gradnju

M. L. J.

12. 07. 2016. u 19:00

Meštani Čajetine ne mogu da legalizuju stanove jer investitori nisu platili takse i naknade

Дивљи рачуни за дивљу градњу

Ulagač pobegao, a kupci plaćaju 10.000 dinara po kvadratu

ŽITELj Čajetine K. M. kupio je od investitora stan od 36 kvadrata. Ugovor koji su potpisali jemčio je da će ulagač legalizovati nekretninu. Ipak, neposredno pošto je završio stanove i naplatio prodaju, investitor je pobegao, a K. M. je shvatio da cela zgrada nije legalizovana. Tada su mu u opštini rekli da ne samo što mora da plati legalizaciju, već treba da podmiri i troškove uređenja zemljišta. Oni za njegov stan koštaju - 360.000 dinara!

Ovo nije jedinstven slučaj u opštini podno Zlatibora u kojoj je divlja gradnja - još "divlja". Iako je prošle godine donet Zakon o ozakonjenju, koji je omogućio da se objekat legalizuje za svega nekoliko hiljada dinara, u slučajevima kada investitor ne uradi svoj deo posla građani su ostavljeni na cedilu.

Uređenje građevinskog zemljišta ne naplaćuje Ministarstvo građevine prema Zakonu o ozakonjenju, već lokalne samouprave.

- Visina takse utvrđuje se pre donošenja rešenja o ozakonjenju, u zavisnosti od klase i kategorije objekta - navode iz resornog ministarstva. - Ovim zakonom nije predviđeno plaćanje doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta (ranije naknade za uređivanje građevinskog zemljišta), što je bila obaveza po prethodnom zakonu.

Meštani u ovom slučaju krive lokalnu samoupravu.

- U opštini su dozvolili da investitor gradi iako nije platio uređenje zemljišta - govori revoltirani meštanin. - Kada mi sami pokušavamo da legalizujemo svoje stanove, cena ispada velika.

"Novostima" su u opštini Čajetina nezvanično rekli da su im "vezane ruke" jer su građani potpisali ugovor direktno sa investitorom, koji nije ispunio odredbe. Zato im ostaje samo - da tuže.


NEMA PRAVILA

PREDSEDNIK opštinskog odobra SNS Čajetine Aleksandar Jeremić potvrdio je ovaj problem za "Novosti" i dodao da je nastavak divlje gradnje na teritoriji Zlatibora masovna pojava.

- Problem sa doprinosom za uređivanje građevinskog zemljišta je i što ne postoji skala za one koji grade megalomanske turističke objekte i za ljude koji hoće da srede papire za stan od 30 kvadrata - kaže Jeremić. - U opštini se svima naplaćuje 10.000 dinara po kvadratu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Goran

13.07.2016. 08:36

Ovde je neko uzeo pare, na lokalu. Neka sada opština juri investitora. Zašto mu je dozvolila da stavi stanove u promet.