LISTE ČEKANJA ZA VOZAČKI ISPIT: Na polaganje se čeka i po mesec i po!
Foto: Shutterstock

Malo licenciranih ispitivača

LISTE ČEKANJA ZA VOZAČKI ISPIT: Na polaganje se čeka i po mesec i po!

Društvo -

BEOGRAD - Od kako je uveden novi sistem za polaganje vozačkih ispita povećalo se i čekanje na polaganje praktičnog dela ispita, sa nedelju do dve, na mesec do mesec i po dana.

To pravi veliki problem kandidatima u organizaciji vremena i obaveza. Glavni razlog je što MUP ima mali broj licenciranih ispitivača i nije u mogućnosti da ponudi više termina.

Problem je što dnevno za jedan ispit zakonski može biti ispitano samo sedam do osam kandiata dok je ranije polagalo i do 30 kandidata. Oni koji završe obuku i polože teoriju ne znaju kada će moći na ispit.U većini auto-škola u Srbiji vlada vanredno stanje. Nema tačnih datuma polaganja, nema ni informacija kada se to može očekivati.

"Nemamo nikakave informacije kada polažemo, jako je teško planirati svoje profesionalne i lične obaveze. Na primer ležite na plaži na zasluženom odmoru i pozovu vas iz auto-škole da sutra imate polaganje. Teško da se možete u takvo nešto uklopiti", navodi Tijana Marković, kandidat.

Kandidati koji su prošli veoma dugotrajan postupak teoretske i praktične obuke a on traje i do četiri meseca ne znaju kada će konačno doći do dozvole. "Ja sam budući student, imao sam nameru da polažem preko leta ali ću polagati tek na jesen kad mi počnu predavanja, ne znam kako ću to sve da uskladim", objašnjava Aleksandar Petrović.

U auto-školama kažu da sve zavisi od MUP-a i broja ispitivača a oni sami ne mogu da garantuju ni jedan datum kandidatima. "Kako sada stvari stoje mi ne možemo ništa da garantujemo kandidatima, ali sada je prosek polaganja između mesec i mesec ipo dana", objašnjava Radan Cvijović, instruktor jedne auto-škole.

Stručnjaci kažu da se sistem polaganja kao što je to svuda u Evropi mora izmestiti iz MUP-a u auto-škole. "Ispitivači moraju da budu deo obrazovnog procesa, ne mogu biti samo ispitivači da im to bude profesija. Trebalo bi vozačke ispite premestiti iz MUP-a u Ministarstvo prosvete. Nema opravdanja da vi držite ispite a da za to nemate kapacitete", navodi Milan Vujanić sa Saobraćajnog fakulteta.

U MUP-u nisu hteli da komentarišu ovaj problem. Na polaganje u ovom trenutku u Srbiji čeka nekoliko hiljada vozača. Najviše njih su mladi koji su tek stekli pravo da polažu ispit. Žale se da će ako se nastavi ovim tempom za mesec-dva zaboraviti i ono što su naučili.

(RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja