Politika

KAO BUBREG U LOJU: Dinkić ojadio privredu, a danas zgrće milione

Objavljeno: 07.07.2016 | 19:52Izvor: Kurir

Nekadašnji lider URS danas u brojnim poslovnim kombinacijama, a samo kao član UO Sberbanke uzme 1.200.000 dinara mesečno. Dinkić pare zarađuje i kao nosilac autorskih prava, pa preko SOKOJ redovno naplaćuje emitovanje pesama koje je komponovao. Kovačević: Uvesti zabranu da bivši funkcioneri neko vreme obavljaju slične poslove nakon odlaska u političku penziju

Mlađan Dinkić, bivši ministar finansija i ekonomije i guverner NBS, izvukao se za brojne afere posle kojih je srpska ekonomija otišla u rasulo, njegova stranka zatarabljena, a njegov privatni biznis momentalno procvetao. Otkako se rešio politike, Dinkić u svoj džep godišnje strpa milione, koliko profitira od plate u Sberbanci i drugih „poslića“.

Uprkos mogućem sukobu interesa i kršenju zakona, bivši ministar je brzo nakon napuštanja javne funkcije postao i privatni konsultant, ali i član Borda direktora Sberbanke i član njenog Upravnog odbora u Beogradu. Prema našim informacijama, Dinkić u ovoj ruskoj banci mesečno zarađuje 1,2 miliona dinara.

Dinkić pare zarađuje i kao nosilac autorskih prava, pa preko SOKOJ redovno naplaćuje emitovanje pesama koje je komponovao za brojne pevače, čime se i javno hvalio. 

Kombinacijama koje je napravio posle odlaska iz politike očigledno nisu smetale ni afere „Nacionalna štedionica“, „Mobtel“, „kiparske milijarde“ i „Siepa“, za koje nikad nije odgovarao.

Predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija i direktor Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava Dragan Dobrašinović smatra da bi Agencija za borbu protiv korupcije trebalo da razmotri da li Dinkić krši zakon, ali da je svakako čudno što neko koga bije glas da je grobar srpske privrede ima toliko posla.

Ovde živi sadOvde živi sad

Brzo se prešaltao

- Dinkić je čovek koga bije glas da je uništio srpsku ekonomiju, a sad odjednom s takvom reputacijom postaje ugledan konsultant u oblasti ekonomije. Ko i zašto takvog čoveka angažuje da mu pruža bilo kakve vrste usluga. Važno pitanje je da li se sada kroz tu vrstu njegovog poslovanja sada naplaćuju neke prethodne usluge koje je on dok je vršio političku funkciju učinio nekome, privrednicima i biznismenima. Dakle, pitanje je koliko on to naplaćuje - poručuje Dobrašinović za Kurir.

Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević kaže za naš list da bi trebalo da postoji neko vreme zabrana da bivši funkcioneri obavljaju slične poslove nakon odlaska u političku penziju.

Poslednja plata - 106.000

- Ako se ne isključi mogućnost da neko jedno vreme ne sme da obavlja određeni posao, onda može da se dogodi da je političar već pripremio te poslove dok je još na vlasti da bolje prođe u poslovanju kasnije. To bi značilo da je reč o zloupotrebi koristi. Inače se zabranjuje da neko kao ministar, guverner ili na primer potpredsednik vlade obavlja određene poslove - objašnjava Kovačević.

Dinkić danas uporno odbija novinarska pitanja, pa ni juče nije odgovarao na naše pozive i poruke.

Bivši ministar je, dakle, zvanično milioner, ali imovina koju je godinama prijavljivao Agenciji za borbu protiv korupcije prikazuje višegodišnjeg državnog funkcionera kao skromnog čoveka, koji ne mari mnogo za materijalne stvari. Prema ovoj evidenciji, Dinkić je napustio državna jasla kao narodni poslanik s platom od 106.000 dinara, živeo je u trosobnom stanu od 110 kvadratnih metara, baškario se na otvorenoj terasi od 40 kvadratnih metara, parkirao „fijat 500L“ u garaži od 16 kvadratnih metara i štedeo u banci. Imovinu je, kako je naveo, stekao kupovinom na kredit. U poređenju s prvom prijavljenom imovinskom kartom iz januara 2010, zaključuje se da se Dinkić za sve ove godine bavljenja državnim poslovima obogatio tek za koji kvadrat jer je tada živeo u stanu od 73 kvadratna metra.

PIPCI NA SVE STRANE Koristio položaj dok je bio državni funkcioner 
ZAVRNUO BRENU I BOBU ZA POSAO

Upravo je Mlađan Dinkić glavni krivac što su Brena i Boba Živojinović izvisili za zastupništvo „jaguara“ i „lendrovera“ u Srbiji, saznaje Kurir. Kako otkriva naš izvor, Dinkić je, još dok je imao funkcije u vladi Srbije, poznatom estradnom paru garantovao ovaj posao, ali se u poslednjem trenutku povukao i prepustio dil drugima.
- Brena i Boba su imali ozbiljne namere da prošire svoj biznis i pouzdali su se u svog dugogodišnjeg prijatelja Dinkića. Uložili su čak 2,5 miliona evra za zemljište na Novom Beogradu, na kojem je trebalo da nikne velelepni salon. Sve je palo u vodu i sada oni na sve načine pokušavaju da prodaju 8.000 kvadratnih metara placa - ispričao je naš sagovornik.

Kurir je juče objavio da je posao da zastupa pomenute automobilske brendove dobio Ostoja Mijailović, poslanik SNS i nekada blizak saradnik lidera Nove Srbije Velimira Ilića.

Ovde je živeo nekadOvde je živeo nekad

Ugostio novinare
HVALIO SE SKROMNIM STANOM

Dinkić je svojevremeno svoju „skromnost“ pokušavao da i marketinški upakuje u pitku priču za srpsko biračko telo, pa se dosetio da dovede novinare u svoj stan kako bi dokazao da ne pati od bogatstva i luksuza. On je ugostio sedmu silu 2008. godine u stanu od 68 kvadrata na Novom Beogradu.
- Nisam siromašan, uvek sam spadao u srednju klasu - izjavio je Dinkić.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u