Capital.ba

Fond PIO: Obustavljena isplata 20.600 penzija, ušteda 2,9 miliona KM

05.07.2016. / 11:29

BIJELJINA, U okviru akcije “Stop prevarama, do penzije pošteno” od januara do juna pojedinačno je obustavljena isplata 20.600 penzija, saopšteno je iz Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje Republike Srpske.penzije

Obustava penzija uslijedila je jer nisu dostavljene potvrde o životu, školske potvrde za korisnike porodične penzije, kao i zbog utvrđivanja novih činjenica provjerom prijava građana u situacijama kada postoje osnovi sumnje da je pravo ostvareno na nezakonit način.

Iz Fonda navode da je u prvom polugodištu 2016, nakon što je dostavljena neophodna dokumentacija, u isplatu ponovo uključeno 6.079 korisnika.

U pojedinačnim obustavama, osim dosljednosti u primjeni zakonskih odredbi, za šest mjeseci je ostvarena i znatna ušteda od 2,95 miliona KM.

Postupak pojedinačnih obustava Fond PIO dosljedno sprovodi od 2012. godine kada je počela akcija “Stop prevarama, do penzije pošteno”, kao stalni oblik borbe protiv različitih prevarnih oblika pri ostvarivanju prava na penziju, navodi se u saopštenju.

U periodu od 2012. do 2015. godine ukupno je bilo 115.420 pojedinačnih obustava, dok je istovremeno u isplatu ponovo uključeno 22.015 korisnika. Ostvarena ušteda veća je od 23 miliona KM.

Najveći broj obustava – 45.749 bio je u 2015. godini, od čega je u isplatu ponovo uključeno 9.860 korisnika, dok je u 2014. godini bilo 29.166 pojedinačnih obustava, a 4.102 ponovo uključenih u isplatu.

U 2013. godine pojedinačno je bila obustavljena isplata 23.784 penzije, a ponovo je ustopstavljena isplata za 4.047 korisnika, dok je u 2012. godini bilo 16.721 pojedinačna obustava, a 4.006 ponovo uključenih u isplatu.

Tokom protekle četiri i po godine pravovremenim i dosljednim obustavama isplate penzija, koje u određenom momentu ne ispunjavaju propisane uslove, Fond je uštedio više o 26 miliona KM.

Tim uštedama, osim mjera koje preduzima Fond, doprinijeli su dijelom i potpisani Sporazumi o razmjeni podataka između Fondova/Zavoda država bišve SFRJ.

Postupanjem na ovakav način sprečava se svaki pokušaj ostvarivanja prava na nelegalan način, a istovremeno sprečava mogućnost nastanka preplate, pri čemu Fond potvrđuje maksimalnu odgovornost prema javnim sredstvima.

Kada je riječ o dosljednom zakonskom postupanju pri ostvarivanju prava, izdvaja se nedavna provjera ispravnosti školskih potvrda za studente korisnike porodične penzije, koji studiraju u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sloveniji.

Kotrola je obavljena za 3.659 studenata kod 106 javnih i privatnih univerziteta, a otkriveno je 111 spornih školskih potvrda, od toga 63 u Republici Srpskoj.

Uglavnom je riječ o neblagovremenom prijavljivanju završetka redovnog školovanja, ali je bilo i pojedinačnih, drastičnih, slučajeva falsifikovanja školskih potvrda. U takvim slučajevima dolazilo je i do većih preplata penzije, koje moraju biti vraćene Fondu. Protiv takvih lica istovremeno se podnosi i krivična prijava. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!