S&P veruje Srbiji, rejting ostaje isti

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Standard i Purs zadržala je ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou BB-, uz stabilne izglede za unapređenje rejtinga.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 01.07.2016.

18:48

S&P veruje Srbiji, rejting ostaje isti
Foto: Thinkstock

Potvrda ocene kreditnog rejtinga Srbije od strane agencije S&P odraz je procene da će nova Vlada nastaviti sa sprovođenjem ambicioznog programa fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, saopštilo je Ministarsvi finansija Srbije.

U izveštaju Agencije ističe se da, u uslovima privrednog rasta zasnovanog prvenstveno na rastu investicija, Vlada Srbije nastavlja sa rešavanjem strukturnih pitanja u privredi i javnom sektoru, što doprinosi porastu poverenja investitora u Republiku Srbiju.

Agencija S&P smatra da uspešno završene revizije aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom doprinose očuvanju poverenja investitora u Srbiju.

Iako su u tekućoj godini održani parlamentarni i lokalni izbori, ističe se značajna podrška javnosti sprovođenju fiskalnih reformi i jasnog fiskalnog plana Vlade za 2016. godinu.

Prema ovoj rejting agenciji očekuje se da sprovođenje strukturnih reformi ubrza privredni rast Srbije i da utiče na smanjenje budžetskog deficita.

Agencija S&P kao jednu od bitnih činjenica navodi i značajan rast izvoza koji je doprineo snižavanju deficita tekućeg računa platnog bilansa na 4,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2015. godini, u poređenju sa 8,3 odsto BDP-a koliko je u proseku iznosio u periodu od 2011. do 2014. godine.

Deficit tekućeg računa, kako se dodaje, bio je više nego pokriven stranim direktnim investicijama u 2015. godini i iznosio je 5,5 odsto BDP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: