Godišnjica ubistva čoveka koji je hteo da spreči rat VIDEO

Danas se navršava 27 godina od ubistva Josipa Rajl Kira, načelnika Policijske uprave u Osijeku, koji je ostao poznat pokušavajući da umiri zaraćene strane.

Izvor: B92

Petak, 01.07.2016.

18:25

Godišnjica ubistva čoveka koji je hteo da spreči rat VIDEO
screenshot

Početkom rata u Hrvatskoj, ubijen je jer je sprovodio mirnu politiku za rešavanje problema sa Srbima, što nije odgovaralo tadašnjem hrvatskom poglavaru Branimiru Glavašu, zbog čega je na Kira izvršen atentat 1. jula 1991.

Kir je, u vreme kada je ubijen, pokušavao da pregovorima sa Srbima iz istočne Slavonije dođe do rešenja.

Njega je ubio hrvatski policajac Antun Gudelj, koji je na suđenju nekoliko puta ponovio da se ne oseća krivim.

Gudelj je osuđen na 20 godina zatvora, ali je pomilovan 1997. godine, u sklopu opšte amnestije.

Pošto je Gudelj otišao u Australiju, Ustavni sud Hrvatske je 2001. naložio ponovno suđenje, pa je Zagreb zatražo izručenje, što se dogodilo u julu 2007. godine, te je on 2009. godine ponovo osuđen na 20 godina zatvora.

I pored toga, uprkos suđenju, ubistvo nikada nije rasvetljeno do kraja. Neki smatraju da Josip Rajhl Kir nije ubijen slučajno, neki zato što se protivio ratu, ali se tvrdi da je njegovo ubistvo organizovao ekstremni ogranak HDZ-a u Osijku, navodno u dogovoru sa Zagrebom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: