Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.07.2016.
18:23
D. Dekić - Vesti A

Srbiji rampa zbog afera

Brisel je Srbiji ponovo prolongirao otvaranje poglavlja 23 i 24 u pridruživanju Evropskoj uniji, dajući istovremeno zeleno svetlo za napredak Crnoj Gori i Turskoj.

Tanjug
Kraj puta: Rampa na granici sa Hrvatskom

Mada zvanično provejava stav o krivici Zagreba zbog tri uslova Beogradu, pa i Londona koji zbog Bregzita iz tehničkih razloga nije glasao, prema saznanjima "Vesti" iz diplomatskih izvora, rampa Srbiji spuštena je zbog nerešavanja krupnih slučajeva poput rušenja Savamale i afere "Helikopter", ali i pitanja Kosova i odnosa sa Rusijom.

- Prolongiranje za Srbiju uz paralelni napredak Podgorice i Ankare na putu ka EU jasan je znak da je neko u istom danu kažnjen, a neko nagrađen. Hrvatsko "ne" je tome samo poslužilo, jer da je pravih pritisaka na Zagreb zaista bilo, zvaničnici te zemlje bi popustili - pojašnjava naš izvor ukazujući da se poglavlje 23 upravo odnosi na pravosuđe i temeljna prava. Svoje tvrdnje argumentuje i pitanjem "kako to da je situacija sa Bregzitom zasmetala napretku Beograda, a nije Podgorice i Ankare?"

Konfuzija u Beogradu

Članovi srpske vlade ne kriju gnev zbog izostanka konsenzusa u Briselu. Šef diplomatije Ivica Dačić kaže da je šokiran ponašanjem Brisela. On smatra da je EU ponizila Srbiju i da bi Beograd trebalo hitno da preispita spoljnu politiku. Ministar za rad Aleksandar Vulin se slaže da treba razmisliti o spoljnopolitičkoj orijentaciji i smatra da je odluka EU više pitanje odnosa Brisela prema Beogradu, nego stava Velike Britanije i Hrvatske. Ministar pravde Nikola Selaković ne vidi razloge za blokadu, a ministarka za EU integracije Jadranka Joksimović veruje u zeleno svetlo narednih meseci.

Uz opasku da Brisel nije naveo razloge blokiranja Srbije, nekadašnji sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević, kaže za "Vesti" da je očito da je politika prema Srbiji drugačija.

- Moguće da je to posledica bliskosti s Rusijom. Ako je to razlog, onda treba da razmislimo da li da nastavimo ka EU, jer treba sa svima da sarađujemo - tumači Ivošević koji ne krije da je nezadovoljan ponašanjem Brisela prema Beogradu.

Ovaj stručnjak smatra i da se EU ponela neiskreno i bez kriterijuma.

- U srpskom Ustavu piše da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, a znamo da smo Briselskim sporazumom pristali da se u više oblasti sprovode tamošnji zakoni. Ako je tako neka nam EU kaže ne poštujete svoj Ustav, što je prvi uslov vladavine prava - tumači Ivošević koji je mišljenja da je reč o još jednoj političkoj ujdurmi.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online