U prodaji grafička kartica AMD Radeon RX480

Od juče se nove AMD RX480 grafičke kartice nalaze u prodaji pa su se samim tim pojavili i prvi rezultati testiranja. Opšti zaključak je da iako se AMD odlučio da lansira karticu srednjeg ranga nove generacije kao dosta neobičan potez ova kartica pokazuje odličan spoj performansi i povoljne cene što je verovatno i zanimati najveći broj igrača.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2016.

20:16

U prodaji grafička kartica AMD Radeon RX480

Radeon RX480 je baziran na novoj Polaris arhitekturi, dolazi u varijantama sa 4GB i 8GB memorije a preporučene cene su $199 i $239 respektivno, naravno u Americi. Nažalost u Evropi i pogotovu kod nas će cene verovatno biti nešto više ali bitna stavka je pogledati i performanse – prema prvim testovima RX480 donosi performanse nešto bolje od Nvidia GTX 970 grafičke kartice ili u rangu sa Radeon R9 390 karticama. Kada uzmemo u obzir da su ove kartice do skoro koštale i preko 100 evra više od preporučenih cena za RX480 jasno je da igrači imaju čemu da se raduju.

Bitno je naglasiti i da prema prvim testovima Radeon RX480 radi dosta hladnije od svojih prethodnika i dosta manje struje troši. Interesantno je da je AMD kao granicu stavio 80 stepeni Celzijusa za procesor pa se tako brzina okretanja ventilatora prilagođava ovoj vrednosti što je neke malo zabrinulo da je kartica previše topla, ali iz kompanije poručuju da nema potrebe za brigom. Naravno ovde pričamo sve vreme o referentnoj AMD karti, kada se tu uključe i drugi proizvođači možda ćemo videti interesantnija rešenja za hlađenje koja će dodatno spuštati temperaturu.

Još ostaje da se vidi kako će se nova generacija Radeona odnositi prema Nvidia karticama kada se pojave najjači modeli, a sa druge strane već stižu glasine da su u Hong Kongu viđene prve GTX 1060 kartice koje bi trebalo da budu direktna konkurencija RX480. Ono što mi kao igrači možemo samo da poželimo jeste da se opet razbesni taj neki rat grafičkih kartica, a i jedni i drugi su trenutno zauzeli agresivne pozicije, što bi u perspektivi nama trebalo da donese bolji hardver po povoljnijim cenama.

izvor: klanrur.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: