Dačić: Turska i Crna Gora mogu, a mi ne? Sramota

Šokiran sam odlukom EU da ne otvori pregovaračka poglavlja 23 i 24 sa Srbijom, a da otvore nova poglavlja sa Turskom i Crnom Gorom, kaže Ivica Dačić.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2016.

14:27

Dačić: Turska i Crna Gora mogu, a mi ne? Sramota
Foto: Tanjug

„Takva odluka je sramna, neshvatljiva i ponižavajuća za Srbiju, ona je rezultat političke namere da se zaustavi ili uspori evropski put Srbije. Ona je otvoreni politički pritisak na Srbiju da odustane od svoje jasne politike zaštite državnih interesa”, navodi Dačić.

Kako kaže, Srbija je ispunila sve što se od nje tražilo u procesu pregovaranja sa EU.

“Srbija je ključ regionalne stabilnosti i ulaže velike napore u reformama koje će stvoriti modernu evropsku zemlju, zato EU treba da prekine sa tragikomičnim objašnjenjima da nas blokira Hrvatska i Velika Britanija”, ističe on.

“Ne, blokira nas EU, jer me niko ne može ubediti da cela EU nije uticajnija od Hrvatske. Uostalom, ako će Hrvatska kao zemlja koja je počinila genocid nad Srbima u ustaškoj fašističkoj NDH u kojoj se još prolama fašistički pozdrav, i kao zemlja koja je proterala više od 200 hiljada Srba u akciji Oluja vršeći etničko čišćenje, biti ta koja će biti merilo za ulazak u EU, onda se sa pravom postavlja pitanje idemo li u pravom smeru”, dodaje ministar inostranih poslova u tehničkoj vladi.

Osim toga, on navodi da je odluka EU neprihvatljiva za Srbiju i da će predložiti mandataru Vučiću da održi hitne konsultacije o daljim potezima u oblasti spoljne politike uoči Pariskog samita 4. jula.

Evropska unija dogovorila je otvaranje novog poglavlja u pregovorima sa Turskom, objavio je AFP pozivajući se na izvore iz EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

221 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: