');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

STIPENDIJA DIMITRIJA DUKLANOVIĆA Novo priznanje za potomke srpskih dečaka koji su se školovali u Škotskoj

Sećanje na 27 srpskih dečaka koji su posle albanske golgote u Prvom svetskom ratu poslati na školovanje u Škotsku, dobilo je novu epizodu. Posle velike svečanosti povodom obeležavanja 100 godina od dolaska srpskih momaka u školu "Džordž Heritos" u Edinburgu, škola je ustanovila i stipendiju koja nosi ime Dimitrija Duklanovića, jednog od srpskih dečaka koji su se ovde školovali. Prvi stipendisti biće troje dece izbeglica iz Sirije koji su, kao i Srbi pre jednog veka, spas našli u Edinburgu.

Branislava Skoko govoro o svom ocu u Edinburgu, on je na slikama iza Foto: Promo
Branislava Skoko govoro o svom ocu u Edinburgu, on je na slikama iza
Branislava Skoko govoro o svom ocu u Edinburgu
Foto: Promo
Branislava Skoko govoro o svom ocu u Edinburgu

Direktor škole "Džordž Heriots" Kameron Vajli obavestio je potomke Srba koji završili ovu školu da će primitri troje dece iz Sirije, dva dečaka od 6 i 10 godina i devojčicu od 12 godina, kojma će biti omogućeno besplatno školovanje.

- Nadam se da će biti drago da čujete da je škola je odlučila decu iz Sirije nazove "Dulkanovićevim stipendistima" u znak sećanja na doktora Dimitrija Dulkanovića, poslednjeg preživelog od "srpskih dečaka". Ovo činimo i u znak sećanja na sve vaše pretke koji su i sami bili izbeglice pre 100 godina - navodi se u pismu direktora Vajlija potomcima srpskih Heriotera.

Srpski dečaci, Dimitrije Dulkanović, prvi red, drugi zdesna
Foto: Promo
Srpski dečaci, Dimitrije Dulkanović, prvi red, drugi zdesna

Branislava Skoko, ćerka doktora Dimitrija Dulkanovića, učenika škole Džordž Heriots koji je 1995. preminuo u Zemunu, bila je izuzetno ponosna zbog ove odluke škole u Edinburgu.

Dulkanović, prvi zdesna, 1959. godine u Edinburgu na proslavi 300 godina skole Džordž Eriots
Foto: Promo
Dulkanović, prvi zdesna, 1959. godine u Edinburgu na proslavi 300 godina skole Džordž Eriots

- Želim svu sreću ovog sveta za troje vaših novih učenika iz Sirije i nadam se da će se jednog dana vratiti u svoju rodnu zemlju i pomoć da je obnove od strašne tragedije koja ih je zadesila. Volela bih da im s vremena na vreme ispričate i priču o 27 srpskih izbeglica i koliko su bili zahvalni na obrazovanju i svem u drugom što su dobili od dobrih ljudi iz Škotske – navela je ćerka Dimitrija Dulkanovića.