FUDBALSKA RAZGLEDNICA: Novi izlazak Engleza iz Evrope

G. Čvorović

29. 06. 2016. u 07:24

Navijači tugu utapaju sakrivenoi po ćoškovima, trezne se za šankovima od izgubljenih iluzija

ФУДБАЛСКА РАЗГЛЕДНИЦА: Нови излазак Енглеза из Европе

Navijači Engleske Foto: Tanjug

OD STALNOG DOPISNIKA: PARIZ

TUMARAJU preostali Englezi ulicama francuskih gradova i utapaju tugu sakriveni po ćoškovima, od sramote. Trezne se za šankovima od izgubljenih iluzija. Zli jezici kažu da će čuvena Engleska promenada u Nici uskoro promeniti ime u Promenadu Islanđana.

U Parizu, eto ih oko Sen Mišela, Sen Silpisa i Bogorodičine crkve. Da se "prekrste" s nogu. Džaba im molitve, fudbalski bogovi ih nisu uslišili. Bili su na strani potomaka hrabrog avanturiste Ingolfura Arnarsona.

Troše poslednje novčanice. Fudbalski izazovi ispraznili im džepove. U Lansu, pre nekoliko dana, baš su svojim narudžbinama obradovali gazdu bistroa, zapanjenog cugom družine pod zaštitom "tri lava".

Šačica navijača za jedno veče naručila je 351 pivo! Ukupni ceh je, uz još neke konzumatorske sitnice, izneo 2.297,70 evra. U ovoj kafani, veliki tanker za pivo od 700 litara obično se isprazni za tri-četiri dana. Kad su banuli Englezi, presušio je za dva sata. Za pet sati, istočeno je 2.000 litara.

Para je za njihove ekscese, srećom, sve manje. Rezultati nedavnog referenduma ne idu im naruku. Funti naglo pada vrednost, pa je izračunato da u proseku, za nedelju dana, svaki od njih sada ima 75 evra manje. A to je 15 piva.

Ostaće još malo, da uživaju u kvalitetnom fudbalu, jer će, zbog izlaska Velike Britanije iz EU, pa samim tim i izuzimanja iz Bosmanovog pravila, prema prvim procenama, kofere morati da pakuje čak 122 od ukupno 168 evropskih igrača na Ostrvu. A čim se vrate kući, neki od engleskih navijača će odmah stati u red za irski pasoš, koji danas, u Ujedinjenom Kraljevstvu, ide kao alva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije