Najnovije vesti
Vesti Društvo
Nedić: Mora se poštovati pravna država

Nedić: Mora se poštovati pravna država

Srbija, definitivno, mora postati "pravna država" u kojoj se mora poštovati tradicionalna podela na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, navodi danas Aleksandar Nedić u otvorenom pismu Agenciji za restituciju i javnosti.

Milan Nedić Foto: Wikipedia
Milan Nedić
Milan Nedić
Foto: Wikipedia
Milan Nedić

- Dok se to ne desi naša zemlja će se valjati u blatu ideološke ostrašćenosti i subjektivnih procena državnih službenika sa neograničenim ovlašćenjima - navodi Nedić.

Kako je navedeno u otvorenom pismu, agencija za restutuciju bi trebala da izmeni naziv i proglasi sebe "Agencijom za očuvanje rezultata konfiskacije i nacionalizacije", a do tada da obavesti javnost ko je koristio nekretne imovine porodice Nedić, ko ih je otkupio i postao vlasnik i šta je sa imovinom Boška i Milutina Nedića koja je u delimičnoj meri zajednička sa imovinom Milana Nedića.

Navedeno je da je javnost danas obaveštena da je Agencija za restituciju odbila zahtev Radmile Pavković (unuke generala Milana Nedića) za vraćanje imovine i zahtev da se postupak odlučivanja prekine do pravosnažnog okončanja procesa rehabilitacije.

Nedić navodi da je direktor Agencije ovim aktom na sebe preuzeo odgovornost da presudi o stvari u kojoj se raspravlja pred Višim sudom u Beogradu.

- Načelno gledano, jedna od odluka suda može biti i poništenje odluke (jer presuda nikada nije ni doneta) o proglašenju Milana Nedića za ratnog zločinca i on bi se mogao smatrati nevinim i neosuđivanim - navodi Nedić u otvorenom pismu.

Prema njegovim navodima, činjenice koje se iznose u sudskom postupku su delikatne jer ni uloga generala Milana Nedića nije bila jednostavna. Ali ni stanje okupacije u kome se Srbija nalazila nije bilo jednostavno i o tome sud, uz pomoć svedoka i veštaka, pokušava da stvori jasnu i objektivnu sliku. Ali čemu sudski postupak i rehabilitacija kad se njeni rezultati ne poštuju i nikoga ne obavezuju.