Evropa vrši pritisak da London što pre počne proces izlaska iz EU

Novosti online, agencije

25. 06. 2016. u 09:08

Šefovi diplomatija šest zemalja osnivača Evropske unije ocenili su na sastanku u Berlinu da Velika Britanija, posle odluke o izlasku iz EU, treba što pre da započne proceduru istupanja iz članstva

Европа врши притисак да Лондон што пре почне процес изласка из ЕУ
Više od milion Britanaca potpisalo je onlajn peticiju da se ponovi referendum u Velikoj Britaniji o članstvu u Evropskoj uniji.

Premijerka Nikola Stardžon rekla je da će Škotska odmah početi razgovore sa Evropskom unijom da nađe način da ostane u tom bloku uprkos referendumskoj odluci Velike Britanije da napusti Uniju.

Britanski predstavnik u Evropskoj komisiji, Džonatan Hil saopštio je da podnosi ostavku jer smatra da ne bi bilo u redu da nastavi rad u izvršnom telu Unije posle glasanja Velike Britanije da izađe iz tog bloka.


Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavio je da pregovori o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije treba da počnu "što je moguće pre".



PROČITAJTE JOŠ:

Bregzit: Razvod će biti dug i komplikovan



BRITANCI TRAŽE NOVI REFERENDUM

Protivnici izlaska Velike Britanije iz EU žele da održe novi referendum po ovom pitanju, navodi se u peticiji, objavljenoj na sajtu parlamenta Ujedinjenog kraljevstva.

Inicijatori novog referenduma pozivaju Vladu da primeni pravilo po kojem ako je broj glasača za i protiv manji od 60 odsto, a izlaznost manja od 75 odsto, treba održati novo glasanje.
U ovom trenutku peticiju je podržalo 515,811 ljudi, što je više za pet puta od potrebnog broja.

Na referendumu po pitanju izlaska Velike Britanije iz EU pobedile su pristalice „bregzita“. Otkaz od članstva u redovima EU podržalo je 51,9 odsto glasova.

Izvor: rs.sputniknews.com

KERI: SAD ĆE POŠTOVATI ODLUKU VELIKE BRITANIJE

Američki državni sekretar Džon Keri razgovarao je s britanskim ministrom spoljnih poslova Filipom Hamondom o referendumu u Velikoj Britaniji o izlasku iz EU i rekao da su Britanci doneli svoju odluku i tu odluku će SAD poštovati.

"Iako Velika Britanija napušta EU, Britanci se ni na koji način ne udaljavaju od principa i vrednosti koje obezbeđuju transatlantsko partnerstvo, niti od značajne uloge koju Velika Britanija ima u promovisanju mira i stabilnosti u svetu", naveo je Keri u pisanoj izjavi, saopštio je Stejt department.

Keri je rekao da "posebna veza koja dugo postoji između SAD i Velike Britanije I dalje traje".
"Naše dve zemlje ostaju snažni i oprezni NATO saveznici, stalni članovi Saveta bezbednosti UN, trgovinski partneri i bliski prijatelji", dodao je američki državni sekretar.


POKRETAČ BREGZITA PRIZNAO DA JE PREVARIO GLASAČE

Najdžel Faraž rekao je da ne može da ispuni obećanje da će 350 miliona funti, koje Britanija nedeljno šalje u EU, ići u britansko zdravstvo u slučaju Bregzita.

Faraž, jedan od pokretača Bregzita i lider evroskeptične i desničarske partije UKIP, u emisiji "Dobro jutro, Britanijo" priznao je da jedno od glavnih obećanja u svojoj kampanji jednostavno ne može da ispuni, prenosi Jutarnji list.

Aktivisti UKIP-a su u svojoj propagandi mesecima "trubili" da Velika Britanija nedeljno šalje 350 miliona funti u Evropsku uniju i da će u slučaju Bregzita taj novac ići u britansko zdravstvo.

Britanci su na kraju izglasali izlazak iz Evropske unije, a samo tri sata nakon proglašenja rezultata, Faraž je priznao da je priča od 350 miliona funti u zdravstvenom sistemu jedna obična laž.

"Jednostavno to ne mogu da garantujem", rekao je Faraž i šokirao voditeljku koja ga je podsetila da je veliki deo od 17 miliona glasača koji su zaokružili izlaz iz Unije to uradilo upravo zbog tog obećanja.

"To je bila greška, nismo smeli to da kažemo", smejao se Faraž, koji je pokušao da se izvuče uz objašnjenje da on to lično nikada nije rekao.

Voditeljka nije odustajala: "Čekajte, 17 miliona je glasalo za vas između ostalog i zbog tog obećanja, a vi na kraju kažete da je to bila greška?"

"Tako je", mrtav hladan je odgovorio Faraž.



SASTANAK ŠEFOVA DIPLOMATIJA ZEMALjA OSNIVAČA EU

Šefovi diplomatija šest zemalja osnivača Evropske unije razgovaraju danas u Berlinu o posledicama referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavio je uoči sastanka sa kolegama iz Francuske, Holandije, Italije, Belgije i Luksemburga da je od ključne važnosti da se britanski referendum vidi kao poziv na buđenje.

Štajnmajer je rekao da političari EU moraju da saslušaju "očekivanja evropskih vlada, ali i očekivanja naroda".

On je upozorio na ishitrene odluke, rekavši da je "potpuno jasno da u ovakvim vremenima ne treba biti ni histeričan niti pasti u paralizu".


ŠULC OCENIO KAMERONOVO POVLAČENjE TEK U OKTOBRU SKANDALOZNIM

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc ocenio je kao "skandaloznu" odluku britanskog premijera Dejvida Kamerona da podnese ostavku tek u oktobru posle pobede opcije za izlazak Britanije iz Evropske unije, smatrajući da Kameron tim "uzima ceo (evropski kontinent) za taoca".

Kada je Kameron objavio 2013. svoju nameru da organizuje referendum o ostanku ili izlasku Britanije iz EU, on je "zarobio ceo kontinent za svoje taktičke pregovore", rekao je Šulc za nemačku javnu televiziju ARD.


UMESTO ELASTIČNE EU U DVE BRZINE, POLjSKA ZAHTEVA LABAVIJU UNIJU JAKIH NACIONALNIH DRŽAVA

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski najavio je da će Poljska umesto koncepta elastične Evropske unije u dve brzine, predložiti da se izlazak Velike Britanije iskoristi za reformu u labaviju ali funkcionalniju Uniju jakih suverenih nacionalnih država, povezanih pre svega preko privredne saradnje i zajedničkih odgovora na pretnje po bezbednost.

"Već na narednim sednicama vlade predstavićemo predlog reformi. Kao što smo u Poljskoj predstavili program 500+ (dečijeg dodatka) i Stan+, tako ćemo u nekakvoj radnoj verziji početi da predstavljamo projekt Evropa+. Unija mora da bude funkcionalniji koncept suverenih država u jakoj ujedinjenoj Evropi", kazao je Vaščikovski poljskom javnom TV servisu TVP.info.

Vaščikovski je, kao i juče premijerka Beata Šidlo, kritikovao ideju elastične Evrope u kojoj bi svojim sporijim tempom dublje integrisano jezgro pratile države koje ne žele tako tesnu integraciju, varijantu reforme nakon Bregzita kojoj se priklanjaju zemlje osnivačice EU na čelu sa Nemačkom.


DITMAN: VELIKI UDARAC ZA EU

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman izjavio je za RTS da je odluka Velike Britanije da izađe iz Evropske unije (EU) veliki udarac za EU, ali je napomenuo da se ništa ne menja u procesu pregovora Srbije sa Unijom.

"Veoma žalimo zbog odluke Velike Britanije da napusti EU, to je veliki udarac. Sada ćemo zajedno sa našim partnerima u EU izanalizirati tu odluku", objasnio je Ditman.

Osnov ostaje EU, a duboko smo uvereni da ova pitanja, velike izazove, borbu protiv terorizma, migrantsku krizu, ekonomska pitanja možemo samo zajedno da rešimo, rekao je Ditman i konstatovao da se "za nas, dakle neće ništa promeniti".

Upitan da li EU iz ovoga može da izvuče neku pouku kako ne bi i druge zemlje krenule za Velikom Britanijom, on je odgovorio da je uveren da će "EU ostati snažna i da ćemo samo zajedno moći da rešimo ove izazove".

Povodom pitanja o proširenju Unije, Ditman je podsetio da su članice EU "usvojile odluku o otvaranju pregovaračkog procesa sa ciljem da Srbija postane članica Unije".

"U tome se ništa ne menja i ostajemo pri toj odluci", poručio je Ditman i naglasio da se Nemačka zalaže za što hitnije otvaranje poglavlja 23 i 24.

"Smatramo da su ključna za nastavak sprovođenja reformi, jer je suština tih poglavlja jačanje vladavine prava. To se odnosi i na nezavisnost institucija, borbu protiv korupcije, slobodu medija. Mi smo optimistični da ćemo što pre otvoriti ova poglavlja", rekao je Ditman.


OLAND: BREGZIT NAMEĆE NIZ PITANjA ZA ČITAVU PLANETU

Francuski predsednik Fransoa Oland ocenio je danas da glasanje o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije nameće niz pitanja "za celu planetu".

Oland se založio za održavanje odnosa s Velikom Britanijom, posebno kada su u pitanju prelasci migranata iz jedne zemlje u drugu, kao i vojna i ekonomska saradnja.

"Za celu planetu ostaje pitanje, šta će se dogoditi", rekao je predsednik Francuske posle sastanka s generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom u Parizu.

On je pozvao na regulisano razdvajanje Velike Britanije i EU, pošto su se Britanci na istorijskom referendumu opredelili za izlazak iz Unije.


ŠKOTSKA ZA HITNE RAZGOVORE S BRISELOM O MODALITETU OSTANKA U EU

Premijerka Škotske Nikola Stardžon rekla je danas da će Škotska odmah početi razgovore sa Evropskom unijom da nađe način da ostane u tom bloku uprkos referendumskoj odluci Velike Britanije da napusti Uniju.

Ona je danas, posle hitnog sastanka Vlade, rekla da su glasači u Škotskoj dali "snažnu" podršku ostanku u EU.

"Tražićemo i počećemo hitnu raspravu" s Briselom "da zaštitimo svoje mesto u EU" posle izlaska Velike Britanije iz Unije, rekla je ona.

Sva 32 okruga u Škotskoj je na referendumu u četvrtak većinom glasalo za ostanak u EU. Dok je u Škotskoj za ostanak u EU glasalo 62 odsto glasača, a protiv 38 odsto, ukupno je u Velikoj Britaniji za izlazak glasalo skoro 52 odsto. Škotska vlada će takođe odmah početi da razmatra pravni okvir za održavanje mogućeg drugog referenduma, o nezavisnosti tog poluautonomnog regiona od Velike Britanije, rekla je Stardžon.

Na prvom referendumu u septembru 2014. godine, pobedila je struja za ostanak Škotske u Velikoj Britaniji.


ŠTAJNMAJER: PREGOVORI O IZLASKU BRITANIJE TREBA DA POČNU ŠTO PRE

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavio je danas da pregovori o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije (EU) treba da počnu "što je moguće pre".

Štajnmajer je rekao da nema potrebe za "intenzivnim evropskim pregovorima", pošto su se Britanci na referendumu opredelili za izazak iz EU.

On je govorio posle sastanka šefova diplomatija šest zemalja-osnivača Evropske unije u Berlinu o posledicama britanskog referenduma.

Nemački ministar spoljnih poslova je dodao da su brzi pregovori neophodni da bi se članice EU "usredsredile na budućnost Evrope".


BRITANSKI KOMESAR U EU PODNEO OSTAVKU

Britanski predstavnik u Evropskoj komisiji, Džonatan Hil saopštio je danas da podnosi ostavku jer smatra da ne bi bilo u redu da nastavi rad u izvršnom telu Unije posle glasanja Velike Britanije da izađe iz tog bloka. Evropski komesar za finansijske službe i finansijsku stabilnost, Džonatan Hil rekao je da je vrlo razočaran rezultatom referenduma ali da "ono što je urađeno ne može biti vraćeno nazad".

Hil je naveo u saopštenju da će raditi sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom da osigura glatku predaju dužnosti.

Hil je rekao da je počeo svoj posao kao skeptičan prema EU, a da ga napušta uveren da je "uprkos frustracijama naše članstvo bilo dobro za naš položaj u svetu i dobro za našu ekonomiju".

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je u današnjem saopštenju napisao da je sa žaljenjem prihvatio Hilovu ostavku. Rekao je da će njegov portfolio preuzeti Vladis Dombrovskis, potpredsednik Evropske komisije, zadužen za evro i socijalni dijalog.

Hilova ostavka stupa na snagu 15. jula, napisao je Junker.

Predsednik Evropske komisije je takođe rekao da je, s obzirom da svaka zemlja Unije ima pravo na po jednog komesara, spreman da razgovara s britanskim premijerom o potencijalnim novim kandidatima za komesara, umesto Hila.


VIŠE OD MILION BRITANACA TRAŽI NOVI REFERENDUM

Više od milion Britanaca potpisalo je onlajn peticiju da se ponovi referendum u Velikoj Britaniji o članstvu u Evropskoj uniji.

Zbog broja ljudi koji su potpisali peticiju došlo je do blokade sajta Donjeg doma parlamenta na kojem se nalazi dokument, a zvaničnici ocenjuju da je zainteresovanost građana bez presedana.

Bilo koja peticija koju potpiše više od 100.000 ljudi mora biti razmatrana u Parlamentu.

Donji dom parlamenta je saopštio da je "veliki broj korisnika istovremeno na jednoj peticiji, daleko veći nego u prethodnim prilikama".

AP ocenjuje da drugi referendum za sada nije moguć, međutim stručnjaci navode da nije nemoguće da do njega dođe.


NAVALA NA IRSKE PASOŠE

Odluka Britanaca da napuste Evropsku uniju danas je izazvala povećan interes među stanovnicima Severne Irske za dobijanje pasoša Republike Irske.

Pošta Severne Irske je saopštila da je suočena sa neuobičajeno velikim brojem ljudi u Severnoj Irskoj koji traže formulare za irske pasoše.

Većina ljudi rođena u Severnoj Irskoj, koja je deo Velike Britanije, može da zatraži državljanstvo Republike Irske, članice EU.

U Severnoj Irskoj je većina birača glasala za ostanak u EU Velike Britanije, navodi AP.

Irsko državljanstvo uzimaju u Severnoj Irskoj uglavnom pripadnici katoličke zajednice, dok se protestanski vernici izjašnjavaju kao Britanci.

Jedan od vodećih protestantskih političara u Severnoj Irskoj Ijan Pejzli je, međutim, poručio: "Moj savet je da uzmete drugi pasoš, ako imate pravo na njega".


EVROPA VRŠI PRITISAK DA LONDON ŠTO PRE POČNE PROCES IZLASKA IZ EU

Šefovi diplomatija šest zemalja osnivača Evropske unije (EU) ocenili su danas na sastanku u Berlinu da Velika Britanija, posle odluke o izlasku iz EU, treba što pre da započne proceduru istupanja iz članstva.


"Svi zajedno smatramo da procedura (o izlasku) treba da počne što je pre moguće, da se ne nađemo u blokadi", rekao je domaćin skupa, šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.


Na skupu su pored Štajnmajera učestvovali ministri inostranih poslova Francuske Žan-Mark Ero, Holandije Bert Kunders, Italije Paolo Đentiloni, Belgije Didije Rejnders i Luksemburga Žan Aselborn.


Štajnmajer je rekao da je neophodno da EU pre svega brine o sopstevnoj budućnosti i dodao da je dan posle referenduma zatražio primenu člana 50 Lisabonskog sporazuma koji se odnosi na pokretanje procedure jednostranog i dobrovoljnog istupanja iz EU.


Ero je izrazio nadu da će Velika Britanija narednih dana imenovati novog premijera, umesto Dejvida Kamerona koji je odmah posle saopštavanje rezultata refernduma dao ostavku, da bi se ubrzao proces izlaska te zemlje iz Evropske unije."Britanci moraju da imenuju novog premijera što će verovatno trajati nekoliko dana", rekao je Ero i dodao da taj period ne sme da bude dug jer su onda mogući "dodatni i ozbiljniji finansijski, politički i privrevni problemi".


Oštriji stav je danas imao predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc koji je za nemački radio ocenio kao "skandaloznu" odluku britanskog premijera Dejvida Kamerona da podnese ostavku tek u oktobru smatrajući da Kameron tim "uzima ceo (evropski kontinent) za taoca".


Kunders i Aselborn su izrazili bojazan da je sada moguća igra "mačke i miša" jer niko u EU ne može da "primora nekog na pokretanje člana 50 (Lisabonskog sporazum)".


Na sastanku u Berlinu razmatrala su se i pitanja zajedničkih mera protiv ekonomske krize, nezaposlenosti, migrantske krize, kao i o bezbednosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (27)

Косингас

25.06.2016. 09:32

Где су били да исте овакве високе стандарде за референдум поставе и онда када су сличним референдумима распарчавали многе земље широм планете!?

flamantes

25.06.2016. 11:26

@Косингас - Pa za Crnu Goru se tražilo da na referendumubude više od 55% glasova za povratak samostalnosti. na primjer.

Само питам

25.06.2016. 23:10

@Косингас - Па како су онда са 51% остварили самосталност?

alex

25.06.2016. 09:36

ako im ovo prodje onda ce glasati svaka tri meseca po drugom pravilu, zao nam je sto ste odlucili da odete, ali bar sad ucinite to dostojanstveno kao sto ste pozivali na glasanje bez obzira za ili protiv

Djordje Petrovic

25.06.2016. 09:45

Ovo je staro `demokratsko` pravilo u EU. Referendumi se drze sve dok se ne dobije `pravi` rezultat.

Pavlović Dušan

25.06.2016. 10:19

Ništa više ne može da nas iznenadi od demokrata. I ostvariće to. Kada im ne odgovara poništiće glasanje. Naravno narod je tu samo kao dekor. Zapretili su Najdželu Faražu da će ga ubiti. Koji su to oni? Pa naravno Amerikaqnci. Malo su se zabrojali, a onda i uplašili dokle bi to moglo da dovede. Smatrali su da će Britanci da glasaju za opstanak. Eto, to je demokratija.

buda

25.06.2016. 10:27

Svuda isto... Ipak je trebalo glasati sve dok ne pobijede ovi sto traze ponovno glasanje...Kao u CG.Glasa se sve dok ne pobijedi onaj koji treba.

Onomad

26.06.2016. 10:05

@buda - da nije bilo vaše braće šiptara i muslimana, ništa od referenduma...

Da su pametni ovi u EU

25.06.2016. 10:46

ugostili bi sve Srbe na 7 dana i 100 posto Srba bi glasalo za ulazak u EU, kad vide kako se živi u EU a kako u Srbiji...

atlas2000

25.06.2016. 11:18

@Da su pametni ovi u EU - Kad bi vidjeli kako se živi u Srbiji svi bi pobjegli glavom bez obzira, baš kako se i događa!

Tamna strana

25.06.2016. 11:28

Rike tike tačke nema više vraćke... Dragi Britanci vi ste podržali nezavisnost Kosova gde i nije bilo referenduma, a referendum u Crnoj Gori je bio sve samo ne glas naroda... Demokratija je i kada se gubi... Žao mi je Britanaca koji nisu hteli iz EU, ali mi je više žao Srba sa KiM i iz Crne Gore, o Krajini da i ne pričamo!

flamantes

25.06.2016. 11:31

Vrlo loše za Ujedinjeno kraljevstvo Velike Britanije i Śeverne Irske, jer unose veliku nestabilnost u svoju zemlju, mada su mi simpatične njihove ideje, ipak svijet daas nije tako namješten.

Ko tebe šta pita

26.06.2016. 10:05

@flamantes - Ti baš znaš proceniti šta je za njih dobro... pokrij se ušima i ćuti i "uživaj" u toj vašoj "nezavisnoj" državici...

evromafijasi

25.06.2016. 11:41

Da se promeni zakon pa ako za eu glasa vise od 10% onda su oni pobedili, a protiv eu nek bude uslov vise od 101% da bi se njihova volja priznala. Demokratski. Po evropskom standardu.

U lazi su kratke noge

26.06.2016. 14:56

Sve jasnije je da referendum bio je reziran. Inace zbog cega bi EU vrsila pritisak.