Otpremnine od 300 do 1.600 evra

M. L. - P. Ž.

25. 06. 2016. u 13:53

U kragujevačkom "Fijatu" počinje prijavljivanje za dobrovoljni odlazak iz ove fabrike. Najveće naknade za zaposlene sa tri godine staža, a najmanje za najstarije radnike

Отпремнине од 300 до 1.600 евра

RADNICI "Fijat Krajsler automobili Srbija", od ponedeljka mogu da se prijavljuju za dobrovoljni odlazak iz ove fabrike. Sindikat je u razgovoru sa rukovodstvom dogovorio i visinu otpremnina, pa će zaposleni u zavisnosti od radnog veka dobijati od 300 do 1.600 evra po godini staža.

Predsednik Samostalnog sindikata Zoran Marković kaže, za "Novosti", da se sindikat izborio za najveći mogući maksimum u ovom trenutku, kada je reč o otpremninama za prekobrojne radnike u ovoj kompaniji.

- Uspeli smo da se izborimo za uslove koji su daleko veći od zakonskog minimuma, kao i dodatne pogodnosti za one koji se prijave za napuštanje radnog mesta. U fabrici ima najviše radnika sa tri do pet godina staža. Primera radi, radnik sa tri godine staža dobiće otpremninu od oko 4.800 evra - kaže Marković.

On dodaje da je drugačiji princip za radnike koje je "Fijat" preuzeo iz "Zastave". Njima se priznaje i staž proveden u "Zastavi", i radnik koji, recimo, ima ukupno 35 godina staža, može računati na otpremninu od više od tri stotine evra za godinu staža.

Koliko će se radnika dobrovoljno prijaviti za odlazak iz fabrike znaće se narednih dana. U FCA je zaposleno oko 3.200 radnika, a prema ranijim najavama zbog smanjenog obima posla i slabije prodaje modela "500L", prekobrojna je jedna smena, što bi značilo da je višak između 700 i 900 zaposlenih.

Na probleme kragujevačke fabrike automobila osvrnuo se i premijer Aleksandar Vučić, koji je juče razgovarao sa predstavnicima FCA i predstavnicima sindikata te fabrike.

VUČIĆ: STIŽE NOVI AUTO-KOMPONENTAŠ "FIJAT" se ponaša u skladu sa svojim ekonomskim prilikama, ali ćemo naći rešenje - rekao je Vučić. - Možemo drugog auto-komponentaša prebaciti u Kragujevac. Sa novom fabrikom će biti nadomešteni oni koji budu uzeli dobrovoljne otpremnine. Posao države je da dovodi nove investitore i juče je, na primer, stigao zvaničan zahtev PKC za povećanje broja zaposlenih u Smederevu za 1.000.

- Budućnost "Fijata" u Srbiji je zagarantovana - rekao je.

- Dobio sam juče i poziv direktora "Fijata" za Evropu, Alfreda Altavile i očekujem da ću ga u narednim danima da ga posetim. Obećao sam kragujevačkim radnicima da ću da odem do Torina i da im donesem tu vest o sigurnoj budućnosti. "Fijat" će ići najverovatnije sa dobrovoljnim programom otpremnina, a onda ćemo da sednemo, za desetak dana, i da vidimo dokle se stiglo.

Premijer je dodao da su u "Fijatu" zadovoljni i neće da napuštaju Srbiju, ali smatraju da je njihova proizvodnja dovoljna za dve, a ne za tri smene. Vučić je rekao i da je namera države da učini sve što može da pomogne budućnost "Fijata", ali da on nije političar "s pijace", pa da zloupotrebljava nastalu situaciju i da kritikama zarađuje političke poene.

- Borićemo se sa radnicima za jak i snažan "Fijat" i uspećemo u tome - rekao je Vučić.

On je dodao da je za dalje poslovanje "Fijata" i drugih fabrika veoma važno da Srbija ima trgovinski sporazum koji omogućava besplatan izvoz robe na tržište Evroazijske unije. Nije želeo da komentariše ugovor sa "Fijatom", "jer ga nije on potpisivao, već neki drugi".



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

kerma

26.06.2016. 01:22

a nepominjete da osnovica za radnike koji ostaju u fabrici se povecava na 58000 dinara