Nikolić: Protiv grada policija, a zašto ne i vojska

25. 06. 2016. u 10:59

Autorski tekst predsednika Srbije Tomislava Nikolića povodom elementarne nepogode: Najveći problem nije nedostatak raketa, već to što ne postoji sistemsko rešenje

Николић: Против града полиција, а зашто не и војска

PROTIVGRADNIM stanicama treba da upravlja policija, ali i vojska, naveo je u autorskom pismu predsednik Republike Tomislav Nikolić.

Prema njegovim rečima, u Srbiji nije najveći problem nedostatak raketa, jer se većina lokalnih samouprava pobrinula da ih kupi, već optimalno sistemsko rešenje koje će obezbediti redovno finansiranje i adekvatnu primenu raketa.

- Činjenica je da ugovor sa organima državne uprave, organima autonomnih pokrajina i jedinicama lokalne samouprave ne mogu potpisati stalno zaposlena lica i penzioneri, pa je protivgradna zaštita oslonjena na stanovnike sela, u kojima je prosečna starost iznad 70 godina, a stepen obrazovanja veoma nizak - piše predsednik Nikolić. - Ako na to dodamo neisplaćivanje zaostalih obaveza, čime neodgovorni pojedinci često pravdaju neispunjavanje obaveza, jasno je da ćemo, ukoliko se ne posvetimo rešavanju ovog problema, uvek trpeti neprocenjivu štetu.

Izmenama Zakona o ministarstvima, kako podseća, predviđeno je da poslovi protivgradne zaštite pređu u nadležnost Republičkog hidrometeorološkog zavoda, a potom i u nadležnost organa državne uprave, organa autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave.

- Sistem protivgradne zaštite je nedovoljno efikasno funkcionisao u MUP-u, zato što nije bilo adekvatnog normativnog okvira za njegovo funkcionisanje u jednom tako specifičnom sistemu - navodi Nikolić u pismu. - Pojedine opštine se snalaze same, nabavljaju rakete i plaćaju dodatno strelce, ali to nije dovoljno. Ako i susedne opštine nemaju zaštitu, sistem ne funkcioniše na pravi način. Poseban problem su pogranična područja gde stižu oblaci u punoj snazi, a u pojedinim zamljama postoji i zabrana ispaljivanja raketa uz granicu.

Kako predsednik kaže, bez namere da prejudicira sistemsko rešenje, apelovao je da se pristupi pronalaženju optimalnog rešenja i adekvatnih normativnih okvira, kako bi poljoprivrednici bili bolje zaštićeni u budućnosti.

- Obuka za ispaljivanje raketa traje nekoliko sati. Do otklanjanja sistemskih grešaka neko u državnom aparatu, najbolje policija, zašto ne i vojska, može preuzimanjem odgovornosti za te stanice da spreči katastrofalne posledice za državu u celini - navodi u pismu predsednik Tomislav Nikolić.


BIĆE JOŠ NEPOGODA

- U međuvremenu, zapitao sam zašto se ne izvrši snimanje svih stanica i ustanova koje ne ispunjavaju obaveze zato što neodgovorni i nemoralni pojedinci neizvršavanjem svojih jednostavnih obaveza, na koje su se obavezali, nanose štetu drugima. Imaćemo ove godine još mnogo nepogoda, ne smemo da se ponašamo kao da toga nismo svesni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

pera borin

25.06.2016. 11:14

Dragi nas Predsednice,svaka cast.Za dobro nase zemlje i naroda,moramo svi da zavrnemo rukave.Kako ce to tehnicki da se resi?To je stvar odgovornih u nasoj vojsci.Mozda se moze nesto sa rezervistima,koji opet to mogu da rade na dobrovoljnoj osnovi....Ili nesto slicno?Niste sigurno prvi koji je dosao na tu ideju,ali Vi ste to javno rekli.I tako i treba.Dobar domacin vodi racuna o svemu.

ма какви стрелци, какви бакрачи

25.06.2016. 11:23

1969те човек је ступио на Месец а у Србији до дана данашњег противградна ракетна заштита још није увезана и аутоматизована.

iz glave

25.06.2016. 11:35

znači u sledećoj fazi reforme vojska će da se bavi i deratizacijom, tretiranjem herbicidima , vađenjem panjeva, ručnim skupljanjem kormpirove zlatice, popravljanjem kišobrana ... eee da imamo patritote trebalo bi samo da se okreči Beograd

MP

25.06.2016. 11:40

Predsednik Nikolic je sasvim u pravu jer su protivgradni sistemi takodje "naoruzanje" samo ne protiv ljudi vec u njihovu korist. I vojska i policija su stalno na duznosti a vatreno naoruzanje im je glavno orudje. Sadasnji nacin odbrane od grada je bezbroj puta zakazao.

dragan

25.06.2016. 11:53

nema sljive za rakiju pa se uplasio sad ce drzavna bezbednost upravljati protivgradnim raketama

Pleme

25.06.2016. 13:27

Zasto se ova ideja mnogima ne svidja? Jasno je da treba nesto promeniti, i zasto ne bi vojska to radila? Tu bar nece biti nekog pranja novca

D.P.

26.06.2016. 09:33

U zapadnim zemljama time se bave meteo organizacije sa posebnom licencom a ispaljivanja mogu da izvedu samo ovlašćena lica. Ta lica su profesionalno zaposlena a ne babe i dede!

DW

26.06.2016. 09:45

Primarni zadatak vojske je oružana odbrana zemlje, a ne gađanje oblaka. Kako je krenulo na kraju će vojska da čisti i javne površine?!

мрсимуд

26.06.2016. 10:30

@DW - Оо, не...Војска треба да брани између осталог и грађане од комараца да их запрашива авионима за ту намену (имају пилоте). Да напоменем, комарци нападају из ваздуха и пролевају нашу крв, то су довољни разлози да се измеђуо сталог војска активира и у овом виду одбране грађана. Ако војска пуни вреће са песком на неком поплавном подручију, а није јој примарна намена пуњења врећа са песком, зашто неби прскали комарце и испаљивали противградне ракете. Примарни задатак су одбрана грађана, од "Претњи".

p

26.06.2016. 11:16

a sto ne i vatrogasci ? oni imaju one visoke merdevine, mogu da popnu i da rasteraju oblake

Jovan

27.06.2016. 08:18

Protivgradnu zastitu i ispaljivanje raketa treba da preuzmumu vatrogasci-spasioci. U svakoj opstini imaju stanice, deo su MUP-a. Imaju inrastrukturu, vozila i po unutrasnosti nemaju toliko pozara. Posebno obratiti paznju na cetiri regona Valjevo, Uzice, Kraljevo, Leskovac. I kljucna stvar koji svi znaju imaju dovoljno radnog vremena za to.