Sportski spektakl u Šumicama

M. STANOJKOVIĆ

24. 06. 2016. u 23:59

U Beogradu sutra počinje Svetsko školsko prvenstvo u odbojci, učestvuju 64 ekipe. Dres Srbije nose momci iz Velikog Gradišta i dame iz Sportske gimnazije

Спортски спектакл у Шумицама

Na prvenstvu će učestvovati više od 1.000 učenika srednjih škola

BLOK, smeč i servis za medalju! Više od hiljadu srednjoškolaca iz 34 zemlje sveta od sutra će započiti borbu za titulu svetskog prvaka na 24. svetskom školskom prvenstvu, koje će se prvi put održati u Srbiji i trajaće do 3. jula. Pančevo i Beograd su domaćini šampionata, a boje naše zemlje braniće odbojkaši iz Velikog Gradišta, dok su članovi naše ženske reprezentacije učenice Sportske gimnazije.

Rekordne 64 ekipe, koje se nadmeću za trofej, pristigle su u Beograd. Maskote Smeči i Bloki su izabrani, trofej izvajan, zvanična pesma napisana, a hala u Šumicama spremna za svečano otvaranje, koje je zakazano za sutra u 20.30.

- Mi smo odbojkaška nacija i nadamo se dobrom rezultatu, ali je najvažnije da se svi učesnici druže i da šire ideju o zdravom stilu života - rekao je Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport Srbije. - Školarci treba da se bave sportom i sport treba da bude deo njihove svakodnevice.

Jan Kulen, generalni sekretar Međunardne federacije školskog sporta, pred početak školskog mundijala istakao je da je predstojeće Svetsko školsko prvenstvo u odbojci istorijsko za Srbiju.

- Srbija prvi put organizuje jedan svetski šampionat, a učestvuje maksimalan broj reprezentacija, čak 64 tima - rekao je Kulen. - Prethodni rekord je držala Hrvatska, koja je ugostila 61 nacionalni tim. Izuzetno sam zadovoljan kako su protekle pripreme za Svetsko prvenstvo i očekujem da će biti uspešno. Srbija je poznata po organizaciji raznih takmičenja, ne samo po takmičenjima u profesionalnom sportu, već i u školskom.

MASKOTE, PESMU I TROFEJ OSMISLILI ĐACI

HIMNU odbojkaškog šampionata I will block you osmisili su učenici Osme beogradske gimnazije, a na svečanom otvaranju prvenstva u njihovo ime pevaće Ilija Perić i Sara Mitrović.

Za trofej, koji će poneti pobednik i maskotu dvoglavog orla, bili su zaduženi đaci beogradske Srednje škole za dizajn. Maskotu je osmislio Marko Šerer, a pobedničku statuu "Volija" dizajnirao je Stefan Cvijanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije