Capital.ba

Srpskoj nedostaje 80 miliona KM za izmirenje tekućih obaveza

23.06.2016. / 15:26

– Tekuće obaveze RS na kraju marta iznosile 207 miliona KM, a raspoloživa sredstva 127 miliona KM

– Najveći dio neplaćenih obaveza odnosio se na obaveze iz marta za plate  penzije, invalidnine

– Duduković: Plašim se da su to obaveze prema dobavljačima

BANJALUKA, Republika Srpska imala je na kraju marta neplaćenih 207 miliona KM tekućih obaveza, dok je za izmirenje tih obaveza na raspolaganju imala svega 127 miliona KM, odnosno čak 80 miliona maraka manje, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.
vlada-rs_2

U Konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta RS za prvi kvartal ove godine navedeno je da se najveći dio neplaćenih tekućih obaveza odnosio na obaveze iz marta 2016. godine koje su obračunate u tom mjesecu, a isplaćene u aprilu 2015. godine.

„Najznačajniji iznosi se odnose na plate, penzije, invalidnine i borački dodatak za mart 2016. godine“, navedeno je u izvještaju.

S druge strane, na računima budžeta na kraju marta je bilo 178,3 miliona KM. Međutim, u Vladi priznaju da kada se tog iznosa oduzme dio novca koji ne može biti korišten za servisiranje redovne potrošnje za izmirenje tekućih obaveza ostaje 127 miliona KM.

budzet

„Racio novčane likvidnosti (gotovina/kratkoročne obaveze) iznosi 0,6“, navodi se u izvještaju.

Na kraju prošle godine na računima budžeta RS bilo je 199,9 miliona KM.

Duduković: Evidentan deficit u budžetu

Član Udruženja ekonomista RS „SWOT“ Predrag Duduković kaže za CAPITAL da bi racio likvidnosti trebao da bude minmalno jedan jer bi to značilo da se obaveze mogu izmirivati.

On kaže da je deficit u budžetu evidentan i da Vladi skoro duplo novca nedostaje da bi izmirila sve dospjele obaveze.

„Što se tiče strukture tih obaveza, teško je reći da li je to dug za plate i penzije, s obzirom na to da su one redovno izmiruju. Plašim se da su to obaveze prema dobavljačima i sve ostale obaveze osim plata i penzija“, istakao je Duduković.

Kazao je da je RS očigledno u velikim finansijskim problemima i da ove obaveze imaju tendenciju rasta, jer se ništa specijalno ne dešava da bi se taj dug počeo smanjivati.

„Vjerovatno će te obaveze iz mjeseca u mjesec rasti dok se ne uzme neko kreditno zaduženje“, naglasio je Duduković.

CAPITAL: M. Čigoja

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Srpskoj nedostaje 80 miliona KM za izmirenje tekućih obaveza

    1. BLuka

      Ne znam kako smo odjednom nelikvidni kad smo prema zaključcima Jahorinskog biznis foruma bili skoro kao CH, a sto su potvrdili i ekonomisti iz SWOT-a. Ptice na grani znaju stanje naših finansija ali nas i dalje ubjeđuju da je sve u redu, da se sve obaveze uredno izmiruju i sl.

    2. Kiborg

      Mnogo je veca tj duplo veca ekonomska aktivnost u federaciji i federacija nema takav problem sa tekucom likvidnoscu,sam kanton sarajevo prikupi vise indirektnih poreza od cjele rs.

    3. OPET BALKANSKA POSLA

      bolje da se spojimo sa Sarajevom i oni s nama. Inace se samo djeli ljude po naciji i krade dalje. Kraj RS, FBIH !