Učenici potkovani znanjem u trci za mesto u Matematičkoj gimnaziji

Veliko interesovanje za Matematičku gimnaziju u Beogradu i ove godine. U trci za 100 đačkih knjižica je 257 kandidata. Konačni rezultati prijemnog ispita održanog pre nedelju dana, objavljeni su juče.

Bolje pripremljeni kandidati ili, lakši zadaci? Čak 21 učenik imao je maksimalan broj poena.

"Verovatno i jedno i drugo, nešto su bolje urađeni zadaci nego prethodnih godina, ali to je znak da se đaci više i bolje pripremaju", objašnjava direktor Matematičke gimnazije u Beogradu Srđan Ognjanović.

Dobri kandidati ne dolaze samo iz prestonice, jer ova gimnazija, kao jedina u Srbiji, okuplja đake iz cele zemlje. Matematički talenat je, kažu, dobro raspoređen, a četvrtina đaka dolazi iz unutrašnjosti.

"Deca koja nisu iz Beograda obično su i više motivisana, to je nekako i prirodno, oni se odvoje od kuće i potrebno je da i sebi, roditeljima, okruženju dokažu da je taj izbor bio dobar i da nisu pogrešili što su došli u našu školu", kaže Ognjanović. 

Oni koji bi da postanu đaci ove gimnazije imaju dobre uzore. Uglavnom ih ne poznaju, ali o njihovim uspesima često slušaju.

"Ima stvarno odličnih, onih koji vole to i koji se time bave, opet ima dece koja su došla bez preterane želje", ističe učenica Jana Stojanović.

Učenik Aleksa Milojević kaže da je u jednom od najboljih odeljenja što se tiče matematike u ovoj školi.

"Dosta sam se takmičio i na svu sreću bio na dosta Olimpijada, relativno sam uspešan, evo recimo ove godine idem u Hong Kong na svetsku matematičku Olimpidaju", kaže Milojević.

Srbija je, ističu i profesori, veliki izvor talenata. Dobro je ako deca na vreme shvate za šta taj talenat mogu da iskoriste.

"Danas je sve matematika, i ekonomija je matematika, čak i u društvenim naukama se sve više baziraju na matematici i ovaj potencijal koji imamo treba iskoristiti pametno i podržati ljude koji rade u obrazovanju i rad sa matematičkim talentima", kaže profesor matematike Đorđe Baralić.

Novu generaciju talenata i onih koji će nas već od septembra radovati svojim uspesima i medaljama, upoznaćemo već u julu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво