Tržište

Ukrajina odbila da kupi ruski gas

Ukrajina odbila da kupi ruski gas
Ukrajina odbila da kupi ruski gas

MOSKVA- Ukrajinska kompanija „Naftogas Ukrajine“ smatra da je cena gasa koju je predložila Moskva previsoka i ne namjerava da kupuje gorivo pod takvim uslovima, izjavio je direktor za razvoj biznisa „Naftogasa“ Jurij Vitrenko.

Direktor Ministarstva energetike Rusije Aleksandar Novak ranije je izjavio da neće biti nikakvih promjena u cijeni u okviru ugovora.

„Ministarstvo energetike Rusije kaže da će nam ’Gasprom‘ u trećem kvartalu prodavati gas po cijeni od 177 dolara. Sa ispravkom u energetskoj vrijednosti to znači da će cijena u ugovorima biti 182-183 dolara. Oni smatraju da je to čak i niže od tržišne cijene. Mi tako ne mislimo“, napisao je Vitrenko na svojoj fejsbuk stranici.

Prema njegovim riječima, na njemačkom tržištu cijena u julu bila je ispod 173 dolara, tako da će Kijev cjelokupnu količinu gasa kupiti na evropskom tržištu.

Početkom nedjelje, „Naftogas“ je uputio „Gaspromu“ zahtjev za obnavljanje isporuke od druge polovine 2016. do aprila 2017. „Naftogas“ je izjavio da je predložio „Gaspromu“ da potpiše aneks ugovora za sljedeća tri kvartala, smatrajući ekonomski opravdanom cijenu na nivou „hab minus prevoz“.

Ukrajina je odbila ruski gas u novembru 2015. godine i uvozi tranzitni gas iz Evropske unije, tvrdeći da je jeftiniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije