');
Najnovije vesti
Blic Vesti Republika Srpska

VRZINO KOLO Naftne igre na štetu kupaca

Gorivo u Srpskoj od ove sedmice ponovo je skuplje za desetak pfeniga po litri, zbog skoka cena sirove nafte na svetskom tržištu.

Pumpa Gorivo Foto: shutterstock
Pumpa Gorivo
Foto: shutterstock

Barel nafte u svetu dostigao je cenu od 50 dolara, što je navelo i domaće naftaše da povećaju maloprodajne cene koje su do skoro bile do 1,71 KM za litar dizela, te do 1,85 KM za litar benzina. Nedavno su naveli da na to, između ostalog, utiču čak i šumski požari u Kanadi, zbog kojih se smanjuju zalihe nafte u SAD.

Krajnjim kupcima goriva ovakve kalkulacije su, međutim, prilično nejasne. Posebno iznenađuje podatak da je, recimo, cena barela nafte sada čak tri puta niža od rekordne cene od čak 147 dolara iz 2008. godine, a gorivo u RS je u odnosu na tu godinu tek oko 30 odsto jeftinije.

Ekonomisti kažu da na formiranje tih cena utiče više faktora, ali da su one rezultat i toga što svi imaju interes da nešto zarade na račun goriva. Ono se koristi čak i za fiskalne potrebe.

- To je neprekidna igra. Čim se, recimo, pojave očekivanja da će se cena nafte vratiti na neki nivo koji je bio prethodno, kao što su najavili sada 50 dolara, odmah su svi prodavci na malo počeli da dižu cene, jer pokušavaju da to što imaju u rezervoarima prodaju po novoj ceni koja se očekuje u sledećem periodu – kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Po njegovim rečima, na cene na pumpama u RS utiče i rafinerijska cena goriva, a ona je dosta visoka, jer rafinerija u RS ima malu preradu, a velike troškove.

- Cenu goriva iz rafinerije koriste distributeri, a onda se po njoj ravnaju tako što kupuju u Rafineriji ili uvoze gorivo iz regiona, ako im je to povoljnije. U svakom slučaju, sve neefikasnosti, od rafinerije do trgovačkih načina ponašanja, na kraju plaćaju građani u ceni goriva – kaže Pavlović.

Na pitanje kako je moguće da gorivo u RS pojeftini tek za trećinu dok je nafta jeftinija tri puta, iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri PK RS ističu da je to samo jedna strana medalje.

Foto: shutterstock

- Podsećamo da je cena barela sirove nafte na svetskom tržištu u februaru ove godine iznosila 25 dolara, što je dvostruko manje od trenutnih 50 dolara po barelu, te da je tada cena goriva u RS bila oko 1,50 KM po litri. Dakle, barel sirove nafte na svetskom tržištu sada je dvostruko skuplji, a cene goriva u RS pritom nisu uvećane dvostruko - kaže sekratar ove grupacije Zoran Berak.

On kaže i da je cena goriva u RS već dugo najniža u regionu, jer distributeri nafte i naftnih derivata prilikom formiranja cena ukalkulišu manju maržu od onih u regionu.

Državi ide 80 pfeniga

- Nameti koje distributeri nafte i naftnih derivata plaćaju državi iznose najmanje 80 pfeniga po litri goriva. Za dizelska goriva akciza iznosi 30 pfeniga, taksa za puteve je 15 pfeniga, a taksa za autoputeve iznosi 10 pfeniga po litri dizelskih goriva. Treba naglasiti i da distributeri na konačnu cenu goriva redovno plaćaju i PDV, što zajedno iznosi oko 80 pfeniga opterećenja prema državi. Za benzinska goriva nameti su pet pfeniga viši, jer akciza iznosi 35 pfeniga po litri goriva – podaci su Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima.