Turska zabranila Pejpal, preduzetnici očajni

Internet kompanija za plaćanja Pejpal prestala je početkom nedelje sa radom u Turskoj.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 07.06.2016.

12:17

Turska zabranila Pejpal, preduzetnici očajni
(Foto: Getty images)

Bankarski regulator te zemlje odbio je da da licencu toj kompaniji, poručivši da nije u skladu s propisima o lokalizaciji.

Taj potez pogodio je mnoge male preduzetnike koji zavise od usluge prenosa novca za gotovo sve transakcije. Za mnoge je Pejpal jedina opcija za poslovanje na globalnom nivou.

„Ovo je ekonomski poražavajuće za mnogo, mnogo ljudi“, rekao je vlasnik jedne male firme koja putem internet platforme prodaje autentične turske proizvode.

Preduzetnica, koja mesečno ima prihode od oko 8.000 dolara preusmerila je svoje transakcije preko posrednika. Ta metoda povećava troškove poslovanja zbog dodatnih naknada za transakcije i dužeg trajanja prenosa.

Zanatski proizvodi, kao što su umetnine i keramika, često se iz Turske u Evropu prodaju putem platformi kao što je Ibej.

Prema navodima Pejpala, Turska želi da firma „u potpunosti lokalizuje“ svoje sisteme.

„Poštujemo želju Turske da razmesti IT infrastrukturu unutar svojih granica. Međutim, Pejpal koristi globalnu platformu plaćanja koja deluje u više od 200 tržišta, radije nego da ima lokalne platforme plaćanja s namenskom tehnološkom infrastrukturom u svakoj pojedinoj zemlji“, piše u saopštenju Pejpala.

Turski sukob s tehnološkim firmama nije ograničen samo na Pejpal. Ta je zemlja u prošlosti zabranjivala Tviter Jutjub, a zabranjuje na desetine hiljada internet stranica.

Brojnim korisnicima društvenih medija u toj su zemlji blokirani računi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: