Capital.ba

Nagrada za poseban doprinos razvoju privrede u BiH

03.06.2016. / 17:39

Ekrem_HanicBRČKO,  Kompanija “Studen holding” dobila je priznanje za poseban doprinos razvoju privrede u BiH, u okviru obilježavanja Dana Evrope u BiH.
Priznanje je uručeno potpredsjedniku uprave “Studen holdinga” za tržište BiH Ekremu Haniću na svečanoj akademiji u Čapljini pod nazivom “Vrijeme je za Evropu i regionalno partnerstvo”.

“BiH je proizvodno sjedište `Studen holdinga`, a kompanija `Bimal` najveća proizvodna kompanija agro-industrijskog kompleksa u Brčkom. Svojim izvozom u više od 17 zemalja, od Holandije do Kine, znatno doprinosi razvoju privrede, ali i promociji BiH u međunarodnoj ekonomiji, što je izuzetno važno za stvaranje pozitivnog imidža zemlje u međunarodnom poslovanju”, rekao je Hanić na svečanosti dodjele nagrade.

On je podsjetio da “Studen holding” ove godine obilježava 20 godina “Agragold” šećera na tržištu BiH, što je dodatna potvrda kvaliteta rada ove kompanije u BiH i regionu.

“U posljednje dvije godine `Bimal` bilježi sve veći izvoz proizvoda na tržište Turske i u druge zemlje Bliskog istoka. Lani je `Studen holding` otvorio firmu za distribuciju u Istanbulu, a putem regionalnog centra u Dubaiju ostvaruje pristup drugim tržištima Bliskog istoka. Od prošle godine `Bimal` izvozi i u Kinu, čime je postao prva kompanija u BiH koja je ostvarila izvoz nekog prehrambenog proizvoda na ovo tržište”, naveo je Hanić.

On je istakao da je otvaranje puta ka novim izvoznim tržištima posebno važno za razvoj prehrambenog sektora BiH i smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, kao i da “Studen holding” stremi ka iznalaženju novih mogućnosti za izvoz, kako na evropskom tržištu, tako i na području Bliskog istoka.

Ova austrijska kompanija, sa regionalnim centrom za područje jugoistočne Evrope u Brčkom, ima međunarodni portfolio agrobiznisa koji obuhvata preradu i trgovinu uljarica i žitarica, kao i proizvodnju i distribuciju prehrambenih proizvoda, bijelog kristalnog šećera i jestivih ulja, saopšteno je iz “Studen holdinga”.

Proizvodno sjedište holdinga je agro-industrijski kompleks u Brčkom, gdje se proizvode “Bimal” jestivo suncokretovo ulje i “Agragold” šećer. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!