Najnovije vesti
Vesti Svet
Turska optužuje Rusiju za napad u Idlibu, Moskva negira

Turska optužuje Rusiju za napad u Idlibu, Moskva negira

Turska je danas saopštila da je u vazdušnim udarima koje su navodno izvršili ruski avioni u sirijskom gradu Idlibu ubijeno najmanje 60 civila, ali je zvanična Moskva to negirala.

suhoj 35 s Sirija01 foto scalemodels ru Foto: scalemodels.ru / panzerbar.livejournal.com
suhoj 35 s Sirija01 foto scalemodels ru
Ruski vojni avioni
Foto: scalemodels.ru / panzerbar.livejournal.com
Ruski vojni avioni

U saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova se navodi da je u napadima koje su ruski avioni izvršili na bolnicu i džamiju u Idlibu, gradu pod kontrolom sirijskih pobunjenika, ubijeno 60, a povređeno oko 200 civila, preneo je Rojters.

Tursko ministarstvo je pozvalo međunarodnu zajednicu da hitno reaguje povodom, kako je istaklo, "neodbranjivih zločina" ruskih i sirijskih vlasti.

Rusko Ministarstvo odbrane je, međutim, negiralo da su ruski avioni izvršili vazdušne napade na Idlib.

"Ruska avijacija nije obavljala borbene zadatke, a kamoli vazdušne udare u provinciji Idlib. Savetujemo svima da zauzmu kritičniji stav prema horor pričama koje objavljuje britanski tandem koji čine Sirijska opservatorija za ljudska prava i novinska agencija Rojters", izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Rojters je jutros preneo navode Opservatorije, sa sedištem u Londonu, da su tokom noći najmanje 23 osobe poginule u ruskim vazdušnim udarima u Idlibu.

Opservatorija je navela, a Rojters preneo, da su to najžešći vazdušni udari otkad je u februaru dogovoren prekid vatre u Siriji.

"Iako smo svetu predstavili objektivne podatke, koji u potpunosti pobijaju njihove ranije izmišljotine, ni Opservatorija ni novinska agencija nisu čak ni saslušali te podatke, a kamoli da su objavili demanti", istakao je Konašenkov.