Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:15, 31. 5. 2016.

| Kultura

Zbirka nagrađenih priča "Trošenje (ne)moći" pred čitaocima

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
adski
Dušan Mijajlović Adski; foto: JV

Čitalačka publika uskoro će moći da uživa u zbirci od 32 nagrađivane priče “Trošenje (ne)moći” niškog pisca Dušana Mijajlovića Adskog, nedavno izašloj iz štampe. Ovo su, prema ocenama recenzenata i kritike, “snažne, uzbudljive, provokativne i otrežnjujuće” priče o junacima čudne životne snage.

Prema rečima recenzenta Dragana J. Ristića, priče na čitaoca najpre deluju zagonetno i nestvarno, a zapravo su “otrežnjujuće priče današnjeg vremena”.

Moć i nemoć svakodnevna su obeležja pojedinca. Teško je ući u trag moći jer ima veliku mogućnost kameleonstva i često je proizvod nekih drugih moći. Priče su plod autorovog velikog životnog iskustva, ali i višedecenijskog književnog neimarstva. Kao po nekom nepisanom pravilu one fokusiraju srž i smisao ljudskog postojanja i (ne)pristajanja u svim (ne)mogućim situacijama - navodi se u recenziji.

Prema Ristićevim rečima, tananost osećanja Adski postiže čestim prelaskom s ličnog plana na opšti i obrnuto, verodostojnim dijalozima, traganjem za skrivenim i podsvesnim, preplićući realnost i maštu koje su “retko obojene sentimentalnom niti”.

Fikcija je često ubedljivija od stvarnosti, što ovog pisca izdvaja od mnogih drugih pisaca priča… Adski uspeva da u svakoj priči zadrži pažnju čitaoca bizarnošću, naglim obrtima, nekad grubošću, nekad lirskim ispadom… On postiže da junaci njegovih priča često pokažu neku čudnu životnu snagu da se bore, da iz nemoći pređu u moć - dodaje Ristić.

knjiga "Trošenje (ne)moći"; foto: D. M. AdskiKritičar Čedomir Ljubičić navodi da pisac ovom knjigom čitoacu ostavlja dilemu: (ne)istinite priče ili operacije mašte. Priče, kako kaže, svoje ishodište pronalaze u svesti o umetnosti, slobodnoj od granice razuma.

Neke od tih priča na prvi pogled deluju kao idilične razglednice u kojima je ovaj Salvador Dali srpske južnjačke utehe učtivo i kulturno zatražio aktivno učešće inteligentnog i suptilnog čitaoca. Kao što reče Lihtenberg: Pisac metafori daje telo, a čitalac dušu - navodi ovaj kritičar.

Dušan Mijajlović Adski piše prozu, poeziju, priče i pesme za decu, haiku poeziju, satiru, književne prikaze i novinske tekstove. 

Objavio je zbirke pesama “Nesanicom do istine”, “Jedino priznajem svoje raspeće”, zbirke nagrađenih priča “Kaligula na kestenovom listu”, “Trošenje sna”, “Trošenje straha”, zbirku haiku poezije “Krčag za ropsu”, nekoliko žanrovskih novela i kraćih romana i više od 1.800 žanrovskih priča. Zastupljen je u Antologiji niških pripovedača.

Svoje tekstove objavljivao je i u brojnim novinama i časopisima, a iza sebe ima i nekoliko erotskih romana, oko 1.600 erotskih priča i brojne krimi-priče.

Na raznim književnim konkursima nagrađivan je preko 120 puta, najviše za kratku priču i pripovetku, a poslednja nagrada u nizu je za osvojeno treće mesto na nacionalnom konkursu za najbolju putopisnu priču. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: