Učenici konstruisali "Sajber storm" robota

Učenici prve godine Tehničke škole iz Vladičinog Hana programirali su i konstruisali "Sajber storm" robota. Robot se kreće, crta, sakuplja predmete. Posle osvojenog prvog mesta na regionalnom, na Republičkom takmičenju učenika mašinskih škola u Zaječaru bili su treći u robotici, u konkurenciji još 11 iskusnijih ekipa.

"Sajber storm" robot nalazi izlaz iz lavirinta, broji linije na putu, iscrtava zadate oblike, kreće se i zaustavlja kod prepreka. Osmislili su ga, programirali i konstruisali Viktor i Vukašin, učenici Tehničke škole.

"Osmišljavanje je lakše nego programiranje, tu već imamo sve. Svaki korak imamo za konstruisanje, a što se tiče programiranja, to radimo sami", kaže Vukašin Ristić, učenik i godine Tehničke škole.

"Robot mora prvo da se konstruiše, on se sastoji iz upravljačke jedinice, konstruktivnih delova-to su ovi mali delovi koji spajaju ostale, senzora i motora. Motori služe da pokreću robota, a senzor da robot uzima informacije iz okoline", kaže Viktor Pešić, učenik prve godine Tehničke škole.

Kada su septembra upisali Tehničku školu, odabrali su obrazovni profil tehničar za robotiku. Tada su se prvi put sreli sa robotima, robotskim konstrukcijama i programiranjem.

"Programiranje ne može da se nauči za mesec dana, ni za par godina. To je proces koji traje, ali
njihov početak je bio da su odmah ušli u vatru, i tu su se kalili", kaže Dragan Stojanović, profesor mentor.

Sa republičkog takmičenja u robotici vratili su se sa osvojenim trećim mestom. Robot je imao tri zadatka: crtao je, kretao se i odlagao kocke u magacin - autonomno, bez kontrole učenika.

"Najuspešniji je bio u crtanju, ostali zadaci su bili polovični", kaže Viktor Pešić.

"Pošto je prvi put, to je novo iskustvo, i bilo je teško", kaže Vukašin Ristić.

"Kad rade ove zadatke, oni se bore i sa mašinama, i sa sobom, a vuče ih neka želja, cilj da nešto postignu", kaže Dragan Stojanović, profesor mentor.

Tehnička škola u Vladičinom Hanu obrazuje učenike na tri profila, za praktičnu nastavu koriste i industrijskog robota. Od naredne školske godine imaće novi smer u skladu sa potrebama privrede, industrijski mehaničar.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво