≫ 

STIGLA PRVA POSTIZBORNA ISTRAŽIVANJA JAVNOG MNENJA: SNS 50,1%, SPS 10,8, SRS 8% (FOTO) (VIDEO)

Anketa koja je rađena u periodu od 24. do 29. maja, pokazala je da se Srpska napredna stranka na prvom mestu, na drugom je Socijalistička partija Srbije, dok se na trećem mestu nalaze radikali

Mesec dana nakon izbora, postizborno istraživanje agencije "Faktor plus Adria", pokazalo je da lista okupljena oko Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića uživa podršku čak 50,1 odsto građana Srbije, lista oko SPS 10,8 odsto, SRS 8 odsto, "Dosta je bilo" 7,5 odsto, DSS-Dveri 5,6 odsto, a lista oko DS samo 5 odsto. Koalicija Čeda, Boris, Čanak je pala, i da se danas održavaju izbori, bili bi ispod cenzusa.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Rad Aleksandra Vučića je pozitivno ocenilo 59 odsto ispitanika, a na drugom mestu se nalazi Zorana Mihajlović sa 24 odsto glasova. S druge strane, građani Srbije najmanje cene Bojana Pajtića i Vojislava Šešelja kojima su dodelili 63 odsto, odnosno 62 odsto negativnih glasova.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Analitičar Dejan Vuk Stanković je u izjavi za Telegraf rekao da je došlo do postizborne stabilizacije rejtinga, manje-više sve stanke kreću se u granicama koje su dostigle na izborima.

- Ako govorimo o opoziciji došlo je do male preraspodele glasova u korist pokreta "Dosta je bilo" koji sada ima 7,5 odsto, a na izborima su imali 6,3. DS je nešto malo izgubila glasova, što je posledica poraza u Vojvodini i na lokalnom nivou, ali i posledica unutrašnjih turbulencija u samoj stranci. Što se tiče rejtinga ličnosti, tu Aleksandar Vučić nesumnjivo ima najveći broj pozitivnih poena. Očigledno je ovo vreme u kome narod još uvek dosta investira u Vučića i njegovu politiku - zaključio je ovaj analitičar.

U novu vladu bi prema mišljenju većine građana, a da nije uključen u član prethodne vlade ili SNS-a, mogao da uđe Nenad Popović koji je dobio 24 poena, zatim Boško Ružić jer je, kako kaže Stanković, prozapadno orijentisan, Boško Obradović, Vojislav Šešelj, koji bi sarađivao sa SNS ako se više okrene Rusima, smatra Stanković.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Među onima kojima bi narod dao poverenje su i Čedomir Jovanović i Milan Krkobabić.

- Građani očekuju više hleba i više pravde. Takođe se vidi da je verovanje u EU malo i mnogi misle da postoji nespremnost evropskih zemalja da nas prime - kaže Stanković i dodaje:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Sa stanovišta verovanja da li ćemo postati članica EU Srbija ne stoji dobro, jer samo 31 odsto ljudi misli da hoćemo ako ispunimo sve zahteve unije.  Jak politički uslov Evrope je pomirenje u regionu, a čak 46 odsto njih ne veruje da će do saradnje doći brzo i skeptični su. Optimizam po tom pitanju gaji samo 10 odsto građana.

Stanković smatra daj je istraživanje potvrdilo stabilizaciju rejtinka kada se manje više sve stranke kreću u granicama onoga što su ostvarile na izborima.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U videu pogledajte šta je još rekao za Telegraf:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • psiholoskinja

    30. maj 2016 | 13:27

    Kada god istraživali SNS će zasluženo biti prvi.

  • Bozica

    30. maj 2016 | 13:55

    Steta sto danas nisu izbori,pa da posaljemo ČBČ i Pajtica tamo gde im je mesto.

  • ana78

    30. maj 2016 | 13:23

    Sa rastom standarda građana SNS će sve biti jača i jača.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA