Zdravlje

Ponedeljak, 30.05.2016.

08:30

Pet namirnica koje ubijaju seksualnu želju

Određene namirnice mogu da dovedu do erektilne disfunkcije, ali i smanjenja libida kod žena.

Izvor: klix.ba

Pet namirnica koje ubijaju seksualnu želju
Foto: Thinkstock

"Hormon testosteron uveliko utiče na seksualnu želju, kako kod muškaraca, tako i kod žena”, objašnjava doktor Majkl Hert, osnivač Centra za integrativnu medicinu u bolnici San Fernando Veli u Kaliforniji.

Doktor Hert u svojoj praksi vrlo često pacijentima savetuje promenu ishrane, upozoravajući ih na određene namirnice koje mogu da smanje seksualnu želju, ali istovremeno i na druge načine negativno utiču na zdravlje, na primer da dovedu do neplodnosti.

"Određene namirnice mogu da smanje nivo testosterona tako što povećavaju aktivnost enzima koji pretvaraju testosteron u estrogen, što dovodi do nižeg nivoa testosterona, a višeg nivoa estrogena", kaže Hert.

Mnogi bi pomislili da je visok estrogen, a nizak testosteron recept za katastrofu u krevetu isključivo za muškarce, ali to nije slučaj - i žene mogu da iskuse negativne posledice viška estrogena.

Žene s viškom estrogena mogu da imaju problema s intenzivnim siptomima PMS-a, endometriozom, alergijama, smanjenim libidom, umorom, fibrocističnim dojkama, iritabilnošću, neplodnošću, dobijanjem na težini itd. Postoje čak teorije da višak estrogena kod žena povećava rizik od raka dojke i jajnika.

Pet namirnica koje deluju negativno na seksualno i reproduktivno zdravlje kod muškaraca i žena su:

Alkohol

Alkohol može da utiče pozitivno na samopouzdanje, ali negativno na seksualnu sposobnost.

"Alkohol zapravo smanjuje nivo testosterona i utiče negativno na seksualnu funkciju", navodi doktor Hert.

Belo brašno

Obrađena hrana i belo brašno ne sadrže gotovo nikakve nutritivne vrednosti - iz njih su uklonjeni svi potrebni vitamini i minerali. Na primer, u poređenju sa integralnim žitaricama, belo brašno sadrži do tri četvrtine manje cinka koji je neophodan za normalno funkcionisanje organizma. Konzumiranje belog brašna može da dovede do insulinske rezistencije i eventualno dijabetesa koji povećava rizik od srčanih oboljenja i erektilne disfunkcije.

Cvekla

Dok jedenje cvekle pre vežbanja može da poboljša funkciju mišića, ovo povrće nije idealno za seksualnu funkciju. Konzumiranje cvekle može da poveća nivo estrogena u organizmu, hormona koji može da utiče negativno na one koji već imaju hormonski disbalans u organizmu.

Bobičasto voće

Bobičasto voće poput borovnica, jagoda, malina i kupina sadrži velike količine pesticida koji imitiraju estrogen i na taj način mogu negativno da utiču na seksualnu želju.

Flaširana voda

Postoji dosta razloga zašto bi trebalo izbegavati flaširanu vodu, a supstance pronađene u plastičnim bocama su najveći krivac za zdravstvene tegobe. Štetna hemijska supstanca bisfenol A, poznatija kao BPA, može da dovede do seksualne disfunkcije, sniženog broja spermatozoida kod muškaraca i jajnih ćelija kod žena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

20 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: