Sačuvali fabriku, izgubili radna mesta 1

– S obzirom da su nadležni pristali na naš zahtev vezan za isplatu zaostalih zarada i iznosa otpremnine za zaposlene koji će ostati bez posla odustali smo od „odmrzavanja“ štrajka i odlučili se na potpisivanje sporazuma sa poslodavcem – kažu za Danas u Štrajkačkom odboru Fabrike automobila Priboj.

Oni dodaju da će po svemu sudeći biti ispoštovan i drugi zahtev štrajkača da nakon 31. maja FAP ne ode u stečaj.

– Prema informacijama koje sada imamo, u FAP-u će se sprovesti UPPR, što znači da će fabrika nastaviti sa radom. Shodno tome što su svi naši zahtevi usvojeni, nije bilo razloga da ponovo štrajkujemo, ali ćemo striktno kontrolisati sporazum koji potpisujemo. Naime, ovlastili smo predsednika Štrajkačkog odbora FAP-a Miroslava Mrševića da i on bude jedan od potpisnika sporazuma. U slučaju da se on ne složi sa sadržinom teksta, sporazum neće biti potpisan – objašnjavaju u Štrajkačkom odboru.

Nadležni su se obavezali da radnicima FAP-a isplate sve zaostale zarade kao i 300 evra po godini radnog staža.

– Mi smo sa naše strane napravili ustupaktako što smo pristali da zaostali novac ne dobijemo odmah već postepeno do 2017. godine. Sporazum kojim će biti garantovano da će obaveze prema nama biti ispunjene bi trebalo da bude potpisan u ponedeljak i utorak – kažu u Štrajkačkom odboru.

Oni dodaju da ipak nisu zadovoljni jer nisu uspeli da sačuvaju sva radna mesta tako da će socijalni program morati da uzme čak 600 od 650 radnika koliko je sada zaposleno u fabrici.

– U FAP-u će ostati 50 radnika koji će biti angažovani na sprovođenju aktuelnih poslova vezanih za već dogovorene narudžbe. Nakon uvođenja UPPR-a taj broj radnika će se povećati na 100. Međutim, oni radnici koji se vrate na posao biće angažovani na osnovu kratkoročnih ugovora jer neće biti potrebe za njihovim radom tokom čitave godine. Mi smo se svojski trudili da većina zaposlenih zadrži svoje radno mesto u fabrici nakon 31. maja, međutim tu bitku nismo uspeli da dobijemo. Ona je faktički izgubljena onog trenutka kada je Vlada Srbije potpisala sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom – ističu u Štrajkačkom odboru FAP-a.

Podsećanja radi, Štrajkački odbor FAP-a organizovao je obustavu rada u fabrici koja je započela 23. februara zbog osam i po neisplaćenih plata i pet i po godina nepovezanog radnog staža. Nakon što je država počela sa isplatom zaostalih zarada radnici FAP-a su 3. marta prekinuli sa štrajkom, ali su ga nakon deset dana ponovo organizovali, jer Vlada Srbije nije imenovala novi menadžment fabrike kako je dogovoreno sa radnicima. Novi generalni direktor FAP-a Ranko Vuković imenovan je 15. marta što je bio signal za radnike da ponovo „zamrznu“ štrajk. Oni su istakli zahteve da im budu isplaćene sve zaostale zarade, a onima koji budu višak otpremnine u iznosu od 300 evra po godini radnog staža. Takođe su kategorički zahtevali da FAP – jedno od 17 strateških preduzeća u restrukturiranju – nastavi sa radom i nakon 31. maja. U slučaju da svi njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, radnici su istakli da su spremni na štrajk glađu i okupaciju Skupštine opštine Priboj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari