SPC za ministra vera

R. DRAGOVIĆ

28. 05. 2016. u 12:35

Država i verske zajednice u dobrim odnosima, ali postoje i nerešena pitanja. Oko 20.000 matičnih knjiga "privremeno" oduzetih 1946. još nisu vraćene

СПЦ за министра вера

Patrijarh i vladike na nedavno završenom saboru

DRŽAVA i verske zajednice u Srbiji dobro sarađuju i njihovi uzajamni odnosi kreću se uzlaznom putanjom. Dosta je, međutim, pitanja koja bi morala brže da se rešavaju. Restitucija imovine, pomoć eparhijama u inostranstvu ili finansiranje crkvenih aktivnosti lakše bi se odvijalo kada bi država dobila posebno ministarstvo nadležno za verske zajednice.

Ovako u Patrijaršiji SPC obrazlažu svoja očekivanja da se dosadašnja Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, koja radi u sastavu Ministarstva pravde, uzdigne na nivo posebnog ministarstva. Ovu promenu u izvršnoj vlasti javno je zatražilo i najviše crkveno telo - Sveti arhijerejski sabor.

- Odnos Crkve i države u Srbiji razvija se u znaku dobre volje i saradnje u uslovima odvojenosti Crkve i države. Naročito je važna podrška Uprave SPC, tako i svim ostalim tradicionalnim crkvama i verskim zajednicama - poručeno je sa Sabora, koji je u sredu završio svoje redovno majsko zasedanje.

Vladike su se usaglasile da verska služba u Vojsci Srbije ide uzlaznom putanjom, ali i da postoje pitanja koja godinama čekaju na rešavanje. U sedištu SPC kao spornu navode situaciju sa crkvenim matičnim knjigama, koje do danas nisu vraćene crkvenim opštinama.

- Odlukom revolucionarne vlasti knjige su nam oduzete 1946. godine, navodno radi prepisivanja. Uprkos nebrojenim zahtevima, nikada nisu u potpunosti vraćene. Prema računici SPC, država još uvek drži gotovo 20.000 crkvenih zbirki krštenih, venčanih i umrlih. Manji deo je vraćen 2011. godine kada je patrijarh sa tadašnjim ministrom Milanom Markovićem potpisao i sporazum koji je uredio ovo pitanje.

U Patrijaršiji podsećaju i da je prednacrtom Građanskog zakona predviđena i mogućnost izjednačavanja crkvenog i građanskog zaključenja braka što će biti novi ispit sa saradnju države i verskih zajednica.

SPC očekuje i da buduće ministarstvo zaduženo za odnose sa verskim zajednicama bude i stub odnosa Srbije sa sunarodnicima u dijaspori. Saradnja sa rasejanjem, već dve godine je u ozbiljnoj krizi, budući da u mandatu prethodne vlade Uprava za saradnju sa dijasporom Ministarstva spoljnih poslova nije imenovan direktor niti su raspisani izbori za skupštinu dijaspore i Srba u regionu.


TESLINOJ URNI JE MESTO KOD HRAMA

ODNOSI Srpske pravoslavne crkve i države biće testirani i na pitanju budućeg počivališta posmrtnih ostataka Nikole Tesle. Sabor SPC ponovo je ukazao da slavni naučnik ne zaslužuje da njegova urna bude muzejski eksponat.

- Trebalo bi da budu dostojno sahranjeni pored Hrama Svetog Save na Vračaru, kao što su i Vuk i Dositej sahranjeni pred Sabornom crkvom u Beogradu - napomenuo je Sabor SPC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije