Obama položio vence u Hirošimi, ali bez izvinjenja

Danas je Barak Obama posetio Hirošimu, kao prvi američki predsednik koji je to ikada uradio. tom prilikom je položio venac u memorijalnom kompleksu posvećenom žrtvama prvog nuklearnog napada u svetu i pozvao na smanjenje nuklearnih zaliha i čišćenje sveta od nuklearnog oružja.

 Tom prilikom on je položio venac u memorijalnom kompleksu posvećenom žrtvama prvog nuklearnog napada i pozvao na smanjenje nuklearnih zaliha i čišćenje sveta od nuklearnog oružja.

"Pre 71 godinu, smrt je došla s neba i svet se promenio", rekao je američki predsednik nakon što je položio venac i odao poštu žrtvama napada koji su izvele SAD na taj grad na zapadu Japana 1945. godine.

Obama je istakao da sećanje na 6. avgust 1945. nikada ne sme da izbledi i da je bombardovanje pokazalo kako "čovečanstvo poseduje sredstva da uništi samo sebe". On je tokom govora naveo da nas "sudbine umrlih duša u nuklearnom napadu teraju da se zagledamo u sebe same", dodavši da tehnološki napredak bez moralne revolucije može da nas osudi na propast.

Japanski premijer Šinzo Abe rekao je da Obamina poseta Hirošimi otvara novo poglavlje pomirenja SAD i Japan.

U Hirošimi je 6. avgusta 1945, na kraju Drugog svetskog rata, bačena prva atomska bomba, pri čemu je poginulo oko 140.000 ljudi. U samoj eksploziji je stradalo više desetina hiljada ljudi, dok su ostali preminuli od povreda zadobijenih tom prilikom ili od bolesti izazvanih radijacijom tokom narednih nedelja, meseci i godina.

  • komsha

    27.05.2016 19:36
    uzas!!!
    Najstrasnije je to sto su ti piloti doziveli duboku starost!!!
    Kao su samo ziveli sa time?
  • Неђо из Кистања

    27.05.2016 18:58
    Геноцид
    Једина права реч за убијање 150.000 људи + они што су касније умирали или и данас умиру је ГЕНОЦИД.
    П.С. - + Нагасаки.
    Геноцидни усташки нацисти.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet