POSETA SVETOJ GORI: Vladimir Putin testira jedinstvo EU!
Foto: AP

Predsednik Rusije danas na Atosu

POSETA SVETOJ GORI: Vladimir Putin testira jedinstvo EU!

Planeta -

Prva poseta šefa Kremlja nekoj od članica Unije u poslednjih godinu dana dolazi u trenutku kada Brisel nema zajednički stav o produženju sankcija zvaničnoj Moskvi

MOSKVA - Vladimir Putin, predsednik Rusije, danas dolazi u dvodnevnu posetu Grčkoj, koja bi umnogome mogla da odluči budućnost odnosa između Moskve i Brisela. Naime, Putinov dolazak u Solun, a potom i u Atinu, biće glavni test jedinstva unutar EU, gde su sve glasniji oni koji traže ukidanje sankcija Rusiji uvedenih zbog aneksije Krima.Pravoslavna braćaGrčka i Mađarska su još ranije najavile da neće dati zeleno svetlo za automatsko produženje sankcija, a u Francuskoj su poslanici Donjeg doma parlamenta čak izglasali i rezoluciju kojom se poziva na njihovo ukidanje. Interesi Atine, Budimpešte i Pariza su ekonomske prirode jer zbog sankcija gube na stotine miliona evra. Putin je svestan značaja ekonomije, zbog čega u Grčku dovodi Alekseja Milera, prvog čoveka „Gasproma“, i Olega Belozerova, šefa ruske železnice.- Ne postoji problem između Rusije i EU koji se ne može rešiti - naveo je Putin u autorskom tekstu koji je objavio grčki list Katimerini. On je u tom tekstu apostrofirao saradnju dve zemlje koje povezuju pravoslavlje i dobri odnosi kroz vekove.- Polazište Rusije je potreba za izgradnjom ravnopravnog i pravednog partnerskog dijaloga sa EU o dugačkom nizu pitanja - od pojednostavljenja viznog procesa do izgradnje energetskih saveza. Svaka strana mora ozbiljno da uzme u obzir stavove i brige one druge - napisao je Putin.On je pozvao na stvaranje zone ekonomske i humanitarne saradnje na prostranstvu od Atlantskog do Tihog okeana, naglasivši da važan korak na tom putu treba da postane „harmonizacija evropskog i evroazijskog procesa integracije“.Stiže i patrijarh KirilPutinu je ovo četvrta poseta Grčkoj. On se u Moskvi nekoliko puta sastao sa Aleksisom Ciprasom, premijerom Grčke. Nakon sletanja u Solun Putin će danas posetiti Agios Pantelejmonas, odnosno ruski manastir na Atosu, koji obeležava 1.000 godina i uz njega će biti patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

Najviše mere bezbednostiTRI IDENTIČNE OKLOPLJENE LIMUZINEMere bezbednosti u Solunu podignute su na najviši mogući nivo. Putin će doleteti predsedničkim avionom tipa „antonov“. Oko njega će biti postavljena posebna elektronska sigurnosna mreža, čiji je cilj obaranje dronova i ometanje helikoptera koji bi mogli da predstavljaju opasnost. Za Putina su pripremljene tri identične oklopljene limuzine da eventualni napadači ne bi znali u kojoj se on nalazi. Putinovu pretorijansku gardu čini 70 telohranitelja, članova Specnaza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track