26. maj  2016. 18.05  | Izvor: RTV

Povećanje izvoza nemoguće bez prilagođavanja međunarodnim standardima

NOVI SAD -

Stručnjaci često ističu da Srbija ima mnogo veći potencijal za izvoz hrane od onog koji ostvaruje. Povećanje izvoza zavisi pre svega od podizanja konkurentnosti poljoprivredno-prehrambene proizvodnje, što bez njenog prilagođavanja međunarodnim standardima nije moguće.

video icon

U poljoprivredno- prehrambenom sektoru na globalnom planu sve je izraženija težnja ka ujednačavanju standarda proizvodnje zato je primena principa međunarodnih sistema kvaliteta tema koju treba ne samo više afirmisati nego i neprekidno ukazivati na njen značaj kako nam se ne bi sporadično dešavalo da se šleperi namenjeni izvozu vraćaju u Srbiju uz obrazloženje da strogi zahtevi zdravstevne bezbednosti proizvoda nisu zadovoljeni.

A da li je sertifikacija u agroindustriji zakonska obeveza i čime se nadležni inspektori rukovode u proveravanju zdravstvene bezbednosti hrane?

U kontekstu teške ekonomske situacije kada je sertifikacija za mnoge proizvođače velika investicija sasvim je prihvatljivo barem se deklarisati da se proizvodnja odvija u skladu sa zahtevima određenih standarda, smatraju stručnjaci.

Prilagođavanje standardima je proces koji zahteva i posvećenost i ulaganja.

Podsetimo da i država podstiče uvođenje standarda i sertifikaciju sistema bezbednosti i kvaliteta hrane kao i brendiranje proizvoda sa oznakom geografskog porekla, ali je to još uvek nedovoljno za podizanje konkurentnosti.