Dečani: Demonstracije Albanaca protiv manastira

D.Zečević

26. 05. 2016. u 13:41

Albanci održali protest nezadovoljni odlukom sopstvenog suda. Traže 24 hektara. Skup protekao mirno, uz jake mere bezbednosti

Дечани: Демонстрације Албанаца против манастира

I američka zastava na protestu u centru Dečana

ODLUKA Ustavnog suda po kojoj je manastir Visoki Dečani vlasnik 24 hektara zemlje je nepravedna. Pozivam vas da joj se suprotstavimo. Manastir i zemlja pripadaju Dečanima - rekao je Rasim Seljmanaj, predsednik opštine Dečani na protesnom skupu Albanaca, koji je održan u četvrtak u podne u centru Dečana.

U obraćanju okupljenima, Seljmanaj je naglasio da će lokalna samouprava, ali i građani, nastaviti da se suprotstavljaju ovoj odluci koju je još ocenio i "političkom".

Na protestu koji je trajao oko pola sata i koji je protekao bez incidenata, Albanci su nosili albanske, američke i zastave Kosova.

U gradu su uoči i tokom protesta bile pojačane snage kosovske policije kao i prisustvo vojnika Kfor ispred manastira koji obezbeđuju italijanski pripadnici ove vojne misije.

Proveru posetilaca i u četvrtak su, kao i do sada, obavljali vojnici Kfor, a posete manastiru, uprkos protestu Albanaca, bile su dozvoljene.

Ova svetinja, inače, jedina je na Kosmetu koju čuvaju vojnici Kfor stacionirani na punktu ispred prilaza manastiru u kojem pored italijanskih dežuraju i vojnici iz Austrije, Moldavije i Slovenije.

Pre dve godine, posle jednog od protesta Albanaca, kao dodatno pojačanje sagrađena je gvozdena kapija između punkta u samog prilaza manastiru.

Inače, prema rečima predstavnika Srba sa ovog područja u Dečanima je do 1999. godine živelo oko hiljadu Srba dok ih je sada svega dvoje, pored monaha u svetinji.

- Jedna žena i čovek vratili su se sa željom da povrate svoju imovinu koja im je zauzeta ali pošto ne mogu da borave u svojim stanovima, u očekivanju da ostvare svoja prava oni borave u manastiru - ističe Vinka Radosavljević, načelnica Pećkog okruga na čijem se području nalazi manastir Visoki Dečani. - Većinu srpske imovine na području opštine Albanci su uzurpirali, stanove zauzeli, ali sve im je to malo, hoće da uzmu i imanje koje je oduvek pripadalo svetinji.

RAZLIČITE PROCENE

PROCENE novinarskih ekipa bile da se okupilo između hiljadu i dve hiljade građana, ali procene Kfor bile su da je broj okupljenih iznosio nekoliko stotina. Inače, protest Albanaca održan je posle poziva lokalnog rukovodstva, koje je građane pozivalo i putem društvenih mreža.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Трифун

26.05.2016. 14:39

Метох - црквено имање. Метохија - територија СрБске Православне Цркве.

Делијаааа

26.05.2016. 15:14

Метохија је од грчке речи метох-којом су се у средњем веку означавала црквена имања. Нашој православној цркви су имања додељивана од разних владара и потврђена документима. Косово долази од речи кос односно црних птица Косова и то је само име једног поља, а свих 10 000км(2) земље се зове Метохија, сад погађајте и зашто!

Patriota

26.05.2016. 15:54

Vidi ih sa ovim zastavama, opet ce se pozivaju na "demokratiju" ..... Smorili su vise svet sa pricom da ih Srbi ugnjetavaju ... To vide cak i oni koji ih podrzavaju

Marko

26.05.2016. 16:33

Stvarno smaraju.Ajd' da se pohvale sa nečim značajnim kao uspehom u nauci, sportu , umetnosti, ekonomiji, bilo čemu ?Nemaju ništa ali bukvalno ništa.Samo demonstracije, pozivanje na tuđe zastave, krađa i primitivizam .

Berlin

26.05.2016. 16:41

NARODE zemlje ce Biti samo NAS nece.Ovaj zuvor je kratak da Ratujeno.ZAJEDNUCKI I MIRAN ZIVOT JE NAJBOLJI.Mi smo svi OD KRVI I MESA.