Oproštaj od Bate Živojinovića: Zbogom, legendo!

R. RADOSAVLjEVIĆ

26. 05. 2016. u 13:08

Počast kolega na komemoraciji u Skupštini Beograda: Bio je naš Žan-Pol Belmondo i Gari Kuper

Опроштај од Бате Живојиновића: Збогом, легендо!

KOLEGE i prijatelji oprostili su se u četvrtak od glumačkog velikana Velimira Bate Živojinovića na komemoraciji koja je upriličena u Skupštini grada Beograda.
U desetominutnom filmu koji je "povezao" inserte iz nekih od najvažnijih ostvarenja u kojima je igrao, ponovo smo videli Batu kao Duju Briketu u "Vlaku bez voznog reda", doktora Milorada Cvijića u "Dr", Šorgu u "Kozari", Mirtu u "Skupljačima perja", komandanta Stoleta u "Neretvi", komandanta Nikolu u "Sutjesci", kauboja Rodnija Aleksića u "Psu koji je voleo vozove", gospodina Stojčića Stojka u "Balkan ekspresu", oca Makarija u "Čudu neviđenom", Gvozdena u "Lepa sela lepo gore", i, naravno, kao Valtera...
Kako je istakao Radoslav Zelenović, bivši dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke i njegov prijatelj, Bata je sa svojih 350 uloga sagradio jednu solidnu kinoteku filmova, koja ostaje budućim generacijama kao kamen temeljac naše kinematografije.
- Vest o Batinom odlasku zatekla me je u njegovoj rodnoj Koraćici, gde me je pre skoro četrdeset godina prvi put doveo da mi kaže kako je lepo njegovo selo i kako je lep Kosmaj. Doveo me je da tu ostanem zauvek. Kad je objavljeno da je preminuo, meštani su počeli da se okupljaju u centru sela, u neverici. Jesi čuo, pitali su, umro naš Bulidža, naš Dragin. Jer, kako reče jedan od njih, kako takvi ljudi uopšte mogu da umru - rekao je Zelenović.
On je istakao da se čini kao da je posle svih ovih godina lako govoriti o Bati, kao o velikom glumcu i prijatelju, a da to, zapravo, nije ni jednostavno, ni lako.


- Njegova karijera po mnogo čemu ostaje nedostižna, čak i za najveće evropske zvezde, kako po broju filmova, tako i po njihovom značaju i nagradama. Bata je od sredine do kraja 60-ih godina igrao glavne uloge u tri filma koja su bila nominovana za Oskar van engleskog govornog područja - "Tri", "Skupljači perja" i "Neretva", i u sedam filmova koji su prikazani u zvaničnoj konkurenciji Kanskog festivala. Posle raspada velike Jugoslavije, novoformirane kinematografije proglašavale su svoja najbolja ostvarenja svih vremena. Mnogi od tih filmova bili su najbolji jer je u njima igrao Bata Živojinović - rekao je Zelenović, opraštajući se od njega rečima "hvala ti glumčino, šmekeru, prijatelju".
Kritičar Božidar Zečević, koji je o Bati objavio dve knjige i priredio monografiju koja će uskoro biti objavljena, uvrstio ga je u sam vrh najboljih glumaca sveta - uz Orsona Velsa, Žaka Tatija i Sergeja Bondarčuka:
- Batini koreni bili su u narodu. On se potvrdio ne samo kao veliki "dvojnik" srpskog naroda, nego i svih južnoslovenskih naroda koje je upoznao, od kojih je baštinio. Zato ga publika i danas gleda bez ikakvih predrasuda. Bata se, pre svega, potvrdio kao arhetip, žleb, nešto što je uraslo u tkivo naroda, i što potiče od naroda, ne samo srpskog - rekao je Zečević, ističući da je Bata i onda kada je bio epizodista - u filmovima igrao glavnu ulogu.


- Bata je to mogao, jer se glavna uloga ne igra po stranicama knjige snimanja i po tekstu, nego iz duše. Lazar Ristovski, koji je sa Batom igrao u brojnim filmovima, podsetio je da je upravo njemu ponudio jednu od glavnih uloga u "Belom odelu", svom rediteljskom debiju. - Bata je bio naš Žan Pol Belmondo, Gari Kuper, Džon Vejn, Robert Mičam... Sećam se kad je na snimanju jednog filma od statiste dobio pedeset šamara u pedeset loših dublova, jer ga je statista iz strahopoštovanja štedeo. Bata mu je tada rekao: "Nemoj više da me poštuješ, udri me kao neprijatelja, pa da završimo ovo mučenje" - prisetio se Ristovski i podvukao:
- Igrati pored Bate nije bilo lako, jer biti bolji od njega bilo je vrlo teško.

POSLEDNjI SNIMAK ZA KINEZE

KOMEMORACIJI su, pored Batine supruge Lule i članova porodice, prisustvovale i njegove brojne kolege - Puriša Đorđević, Lordan Zafranović, Mira Banjac, Darko Bajić, Zdravko Šotra, Jelena Žigon, Milan Caci Mihailović, Nikola Kojo, ... Od Bate "zvezdaša" poslednjim aplauzima oprostili su se Dragan Džajić, Dušan Ivković, kao i brojni ministri i političari - Ivica Dačić, Kori Udovički, Vanja Udovičić, Jadranka Joksimović, Siniša Mali... Među brojnim predstavnicima medija bila je i ekipa kineskih novinara, a prikazan je i poslednji Batin snimak - promotivni spot o Srbiji, u kojem Bata poziva bratski kineski narod da dođe u našu zemlju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)