Najnovije vesti
Kultura Vesti
Počinje prvi festival filmske komedije NIKSON, ELVIS, SINIŠA PAVIĆ i NELE KARAJLIĆ

Počinje prvi festival filmske komedije NIKSON, ELVIS, SINIŠA PAVIĆ i NELE KARAJLIĆ

Prvi festival filmske komedije biće održan od 25. do 29. maja u pet gradova: Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Budvi i Podgorici. Na programu je 15 premijera (i 35 repriznih naslova) a gost festivala je holivudska zvezda u usponu, Parker Jang.

Nele foto D Briza Foto: D. Briza / RAS Srbija
Nele foto D Briza
Elvis i Nikson
Foto: privatna arhiva / Promo
Elvis i Nikson

- Komedija je oduvek bila mimo festivalskih interesovanja jer su je žanrovski čistunci doživljavali suviše bliskom mejnstrimu, dok su je, s druge strane, ozbiljni „umetnosti okrenuti“ festivali smatrali zabavom za mase. Na Festivalu komedije je da tu nepravdu ispravi - kaže programski direktor Dragan Jeličić.

Organizatori: Dragan Jeličić, prvi s leva
Foto: Comedy fest / Promo
Organizatori: Dragan Jeličić, prvi s leva

Filmovi će biti prikazani u bioskopima Cineplexx u Beogradu (Ušće), Kragujevcu i Podgorici, Tuckwood-u, Muzeju Jugoslovenske kinoteke (u Kosovskoj) i Art bioskopu Kolarac u Beogradu, Areni u Novom Sadu i bioskopu Cadmus u Budvi.

"Na papiru" najzanimljiviji naslovi ujedno su i oni koji će biti prikazani ekskluzivno na festivalu (bez dalje bioskopske distribucije): to su novi filmovi Kevina Spejsija (Elvis & Nikson), Tine Fej i Margo Robi (Viski tango fokstrot), Hjua Granta (Scenarista), vrsnog italijanskog komičara Keka Zalonea (Quo vado?) i dvojice reditelja nominovanih za Oskara - Ričarda Linklejtera (Lude osamdesete) i Dejvida O'Rasela (Slučajna ljubav).

Specijalan gost festivala je Parker Jang (27), zvezda serija "Arrow", "Enlisted" (Braća u vojsci) i "Suburgatory" (Čistilište u predgrađu) i zaštitno lice modnih kuća "Tomi Hilfiger" i "Kelvin Klajn". On će u Beogradu promovisati dirljivu komediju "Tri muškarca i onaj četvrti" (Fourth Man Out) o četvorci nerazdvojnih drugova čiji se životi - i naročito smisao za humor - menjaju iz korena kada im jedan od njih saopšti da je gej.

Parker Jang, holivudski glumac gost Beograda
Foto: privatna arhiva / Promo
Parker Jang, holivudski glumac gost Beograda

Nagrada za životno delo biće dodeljena Siniši Paviću, velikanu naše filmske komedije, 26. maja u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) u 20h, u čiju čast će pre i posle dodele biti prikazani filmovi "Tesna koža" (18) i "Čudo neviđeno" (20:30).

Siniša Pavić
Foto: RAS / RAS Srbija
Siniša Pavić

Svoje masterklasove u Art bioskopu Kolarac od 13h držaće muzičar i humorista Nele Karajlić 25.5. (pod nazivom "Kako se gradi humor"), dramski pisac i scenarista Branko Dimitrijević 28.5. (Pisati komediju) i hrvatski reditelj Ivan-Goran Vitez 29.5. (Režirati komediju). Na istom mestu 26. i 27. maja biće održani okrugli stolovi na temu "Položaj filmske komedije kod nas", odnosno "Sudbina žanrovskih festivala u regionu".

Nele Karajlić
Foto: D. Briza / RAS Srbija
Nele Karajlić

U okviru pratećeg programa u klubu "Radost" svoje stand-up nastupe imaće Ivan Tomić (26.5.) i Srđan Jovanović (28.5).