Najnovije vesti
Vesti Srbija
ŽUTI ALARM Sela oko Paraćina u pripravnosti zbog nabujale reke Grze

ŽUTI ALARM Sela oko Paraćina u pripravnosti zbog nabujale reke Grze

Štab za vanredne situacije u Paraćinu proglasio je u 18.30 žuti alarm, odnosno opasnost od bujičnih voda, te pripravnost za evakuaciju u selima Gornja Mutnica i Davidovac.

Paraćin reka Grza Foto: S. P. / RAS Srbija
Paraćin reka Grza
Reka Grza u Paraćinu
Foto: S. P. / RAS Srbija
Reka Grza u Paraćinu

- Za sada nema neposredne opasnosti, ali bi mogla da bude ukoliko u brdima padne još jedan jači pljusak. Nema evakuacije, ali su meštani Gornje Mutnice i Davidovca spremni da u slučaju potrebe budu evakuisani. Za sada je pripravnost samo u tim selima i grad nije u opasnosti, referiše sa mosta na reci Grzi za Blic komandant štaba i predsednik opštine Saša Paunović.

Izveštaji sa terena o naglom porastu vodostaja potoka Suvare, reka Grze i Crnice i pritoka, kao i izveštaji Sistema za rano upozorenje o dostizanju nivoa vodostaja kada se proglašava opasnost od poplava govore o naglom porastu vodotokova.

Paraćin, reka Suvara
Foto: S. P. / RAS Srbija
Paraćin, reka Suvara

- Usled velikih padavina na istoku opštine Štab za vanredne situacije naređuje preventivnu evakuaciju ljudi i dobara iz ugroženih područija Gornje Mutnice i Davidovca zbog mogućnosti izlivanja bujičnih vodotokova u slučaju nastavka padavina. U gradu se za sada ne očekuju problemi sa Crnicom, stoji u saopštenju Paunovića na društvenim mrežama.