DŽimi Karter: U SAD oživljven rasizam

Beta

25. 05. 2016. u 00:31

U SAD postoji podzemni rezervoar rasizma koji sada oživljava republikanski kandidat za predsedničke izbore Donald Tramp, ocenio je večeras bivši američki predsednik Džimi Karter

Џими Картер: У САД оживљвен расизам

Džimi Karter

U SAD postoji podzemni rezervoar rasizma koji sada oživljava republikanski kandidat za predsedničke izbore Donald Tramp, ocenio je večeras bivši američki predsednik Džimi Karter u intervjuu za list Njujork tajms.

Ocenjujući da je izbor Baraka Obame označio korak napred protiv rasizma, bivši demokratski predsednik je rekao da je to "izazvalo i lošu reakciju kod pojedinih republikanaca koji se protive da crnac bude predsednik države".

"SAD su se probudile poslednjih godina jer je utvrdjeno da u zemlji nije na zadovoljavajući način rešeno rasno pitanje", rekao je Karter (91) navodeći kao primer ubistva crnaca i visoku stopu nezaposlenosti kod Afroamerikanaca.Prema njegovim rečima, Tramp je pronašao u toj situaciji "dobar teren da crpi iz tajnog rezervoara urodjenog rasizma u Americi".

Uporedjujući meksičke imigrante kao kriminalce i pozivajući na zatvaranje granica za muslimane, Tramp je prekršio "osnovna i suštinska ljudska prava", ocenio je Karter, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2002. godine.

Karter je bio 39. predsednik SAD, od 1977. to 1981. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije